dilluns, 24 de març de 2014

Les llegendes de Montcabrer, la muntanya màgica

El passat dissabte 22 de març de 2014 es va presentar al Museu-col·lecció Municipal de Cabrils la conferència “Les llegendes de Montcabrer. La muntanya màgica”, a càrrec de l’arqueòleg Ramon Coll Monteagudo.

En la presentació, Laura Bosch, historiadora i gerent del museu, va destacar el currículum del conferenciant i la seva llarga trajectòria en l’estudi de la muntanya des d’una perspectiva arqueològica, històrica però també antropològica i la seva relació i influència amb els pobles que l’envolten: Argentona, Cabrera i Cabrils.

Ramon Coll va començar fent una petita explicació de les diferències entre mite, llegenda, rondalla i faula. Tot seguit va anar desgranant cada llegenda, les seves versions i la interpretació proposada.


Per entendre l’origen d’aquesta densitat sobre bruixes, bones dones, dimonis i altres éssers fantàstics, en Ramon ens va fer recular a la prehistòria, però sobretot a l’època ibèrica (ss. VI – I aC) on Montcabrer va esdevenir un santuari de culte.


Presentació de la conferència per Laura Bosch (Fot. Jordi Montlló)

La instal·lació de la creu, que documentalment es pot retrocedir al 1567, està relacionada amb aquest santuari com un acte de cristianitzar un lloc pagà i, per tant, origen de malvestats i tempestes.

Ramon Coll durant la intervenció (Fot. Jordi Montlló)

La publicació del seu treball podrà servir per determinar si Montcabrer, tants anys oblidat, era conegut per Claudi Ptolomeu quan el va anomenar Promontori Lunari, que ens va deixar senyalat en la seva obra Geographia Hyphégesis.

Ramon Coll durant la conferència (Fot. Jordi Montlló)

Intervenció de l'historiador Josep Samon (Fot. Jordi Montlló)

Els assistents durant la conferència (Fot. Jordi Montlló)