dilluns, 7 de juliol de 2014

Inauguració de l'exposició itinerant "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714)".


El dia 3 de juliol, a les 19:00h, el Museu va inaugurar l'exposició itinerant "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714)". 


L'Alcaldessa, Lina Morales va inaugurar l'acte, juntament amb el regidor de cultura del municipi, Oriol Gil.  
Laura Bosch en nom de la Junta va fer un agraïment públic a la Dolors Casanovas, de cal Gras i al Sr. Quico Gil i la seva germana, Maria Elena, de Can Verivol per l'amabilitat i predisposició a col·laborar en tot allò que fes falta per avançar en la investigació sobre la Guerra de Successió a Cabrils. Acte seguit la Rosa Almuzara, Directora de l'Arxiu Comarcal del Maresme i Comissària de l'exposició va fer una presentació més detallada dels fets fins ara localitzats i la gerent va explicar els dos plafons que fan referència als fets ocorreguts al poble durant aquest període. 


Inauguració de l'exposició per l'Alcaldessa, Sra. Lina Morales. (Fot. J.Montlló)


Les famílies Estruga, Gil de Can Veribol i Casanovas de Cal Gras,
durant els agraïments (Fot. J. Montlló)

Assistents durant l'acte inaugural (Fot. J. Montlló)

El veïnat de Cabrils no va quedar al marge durant la Guerra de Successió. A l'exposició podreu gaudir, tot i que d'una manera breu, d'alguns dels fets succeïts durant aquesta època.El projecte d'organitzar una exposició sobre el Maresme i el 1714 va sorgir després que quedés constituïda la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, formada per vint-i-tres ajuntaments i l'Arxiu Comarcal, fet que posava de manifest l'interès municipal d'impulsar i divulgar estudis històrics locals sobre el Tricentenari.

Es va optar per un projecte a partir de seleccionar documents sobre el Maresme que, a través d'anar-los ubicant en la línia general del temps de la Guerra de Successió, s'anés construint el diàleg expositiu, ja que no es podia establir un diàleg entorn de la síntesi del context polític, socioeconòmic o militar d'aquest conflicte bèl·lic a la comarca, perquè són molts els aspectes que encara cal estudiar, i per tant hi ha buits històrics que no permetien presentar una sinopsi dels fets històrics en aquest territori.

Conscients dels pocs fons conservats d'aquesta època en els arxius locals del Maresme, l'objectiu inicial era exposar un mostreig documental, però el resultat de l'aportació de documents de divuit dels municipis que configuren aquesta exposició és sorprenent.


La Comissària de l'exsposició, Rosa Almuzara durant la presentació. (Fot. Laura Bosch)

La Comissària de l'exsposició, Rosa Almuzara durant la presentació. (Fot. Laura Bosch)
En primer lloc es tracta de manuscrits, la majoria inèdits. En segon lloc, ocupen un període de temps que va des del 1700 fins el 1714, de manera que hi ha tota la seqüència cronològica, any per any amb esdeveniments succeïts al Maresme. En tercer lloc, hi ha documents rars, com els que fan referència a les instruccions al síndic assistent a Corts, com és el cas de Mataró, o bé les monedes de la seva de Barcelona procedents del Masnou, o el pesquí conservat a Calella en suport de Carles III. En quart lloc, han aparegut documents on s'explica la repressió, com és el cas de Pineda de Mar o Vilassar.

La Comissària de l'exsposició, Rosa Almuzara durant la presentació. (Fot. Laura Bosch)
El format de l'exposició en 20 panells no ha permès posar tota la informació recopilada. Des del Museu de Cabrils, i segurament no serem els únics, animem a l'Arxiu Comarcal del Maresme, a l'edició d'un catàleg per  tal de donar a conèixer tota la documentació apareguda referent a la Guerra de Successió a la nostra Comarca.


Els assistents a la inauguració.. En primer terme,
Jordi Estruga en conversa amb la Rosa Almuzara (Fot. J. Montlló)

Assistents a l'acte, a primer terme família Gil, Dolors Casanovas de Cal Gras
i Pilar Llongueras de Ca l'Estrany