dimarts, 10 de juny de 2014

Inauguració oficial de l'exposició "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702-1714)".

Ahir, 9 de juny de 2014, Dia Internacional d'Arxius ales 19.00h., es va inaugurar a la Sala d'exposicions Ajuntament Vell de Calella, l'exposició itinerant "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Sucessió (1702-1714)".
Plafons sobre la repressió al Maresme (Fot. Laura Bosch)

L'acte va ser presidit per la Il·lustríssima Sra. Montserrat Candini, Alcaldessa de Calella i l'Il·lustríssim Sr. Miquel Àngel Martínez, President del Consell Comarcal del Maresme.Presentació de l'acte per part de l'Alcaldessa de Calella i el President
del Consell Comarcal del Martesme. (Fot. Laura Bosch)
Acte inaugural (F. J. Montlló)

Després la Rosa Almuzara, Directora de l'Arxiu Comarcal del Maresme i Comissària de l'exposició, va fer una síntesi del projecte d'organitzar una exposició sobre el Maresme i el 1714 després que es constituís la Comissió Maresme Commemoració 1713-1714, formada per vint-i-tres ajuntaments i l'Arxiu Comarcal, fet que posava de manifest l'interès d'impulsar i divulgar estudis històrics locals sobre el Tricentenari. L'exposició s'organitza seguint una seqüència cronològica coberta amb els fets ocorreguts al Maresme, fruit de la recerca a través de manuscrits, la majoria inèdits.


La Directora de l'Arxiu Comarcal, Rosa Almuzara durant la seva exposició (F. Laura Bosch)

Públic assistent a la presentació de l'exposició (F. Laura Bosch)

A continuació al Museu Arxiu Municipal es va dur a terme la taula rodona sobre la Guerra de Successió, amb la participació de la Dra. Eva Serra (professora emèrita de la Universitat de Barcelona), del Dr. Agustí Alcoberro (director del Museu d'Història de Catalunya) i del Dr. Sebastià Solé (professor de la Universitat Autònoma de Barcelona). 


D'esquerra a dreta: Carme Colomer, Dr. A. Alcoberro, Dra. Eva Serra i Dr. Sebastià Solé
(F. Laura Bosch)
Taula rodona al Museu Arxiu de Calella (F. Laura Bosch)

La petjada de les tropes borbòniques va marcar 1713, i definitivament, la caiguda de Barcelona l'Onze de Setembre de 1714 marcaria el futur social, nacional i econòmic del Maresme i de Catalunya. 

A partir de les històries viscudes de cada població, dels fets, els documents i els personatges, els pobles del Maresme, a través dels seus ajuntaments i del personal dels diferents museus i arxius, i d'aquells investigadors apassionats per la història del seu poble, han realitzat un treball exhaustiu de recerca que ha permès elaborar un retrat de la comarca a través del mapa dels escenaris del Maresme.

Gràcies al programa d'activitats de caire divulgatiu i formatiu organitzades a cada població, reviurem les nostres micro-històries i les contextualitzarem en el marc d'una Catalunya convulsada pels esdeveniments (podeu accedir-hi clicant al logo de la Comissió a la pàgina principal)

Aquest recorregut també el farem a través de l'exposició itinerant "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Sucessió (1702-1714)", que a partir de fons documentals, alguns ja coneguts i altres d'inèdits, ens traslladarà tres-cents anys enrere. 

Naturalment hi va haver un abans i un després de la Guerra de Successió. Els nostres pobles i la seva gent van ser protagonistes d'uns fets que ara la celebració del Tricentenari ens dóna la possibilitat de conèixer i analitzar.

Cabrils, com a  membre de la Comissió Maresme Commemoració 1713-14 ens sumem a la celebració dels 300 anys amb la voluntat de reivindicar el nostre passat, refermar el nostre protagonisme ahir i avui, i construir plegats la Catalunya del demà. El Museu ha participat en la elaboració de l'exposició, aportant dades fruit de la recerca realitzada per la Sra. Laura Bosch i acollirà l'exposició del dia 3 al 24 de juliol.