dilluns, 7 de juliol de 2014

Passejada cultural pel Cabrils medieval

Divendres 4 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, es va dur a terme una visita cultural pel Cabrils medieval.

Aquesta visita forma part d'un projecte endegat pel Museu Col·lecció per intentar localitzar els vestigis d'aquest passat no tany llunyà i que es realitzarà en dues fases.

La primera d'elles va ser la de divendres, on es va visitar el nucli de la Sagrera, part del barri de la Sobirana i va acabar al mas pairal de Can Tolrà. 

En la segona visita pendent visitarem el veïnat de Sant Cristòfol que és el que conserva la major part del patrimoni medieval del terme, Can Casals i Can Roldós.

La visita va ser guiada pels historiadors Josep Samon, Jaume Tolrà i Laura Bosch. Van assistir-hi una seixantena de persones, no només de Cabrils sinó també de varis municipis de la comarca del Maresme.


Laura Bosch durant la seva intervenció davant l'església (Fot. Núria López)
Des del museu, volem agrair a totes aquelles famílies que ens han obert les portes desinteressadament per tal de tirar endavant l'activitat: en Sigrid Galbany i la seva esposa Fina de ca l'Arlot, Joan Lagresa de ca l'Avellà i Miguel Carles-Tolrà i la seva esposa Gemma, de Can Tolrà.


Josep Samon i part del grup assistent a la passejada
cultural (Fot. Laura Bosch)
La nostra història està lligada al Vilassar històric i per tant quan estudiem la història medieval hem de tenir present els actuals termes municipals de Vilassar, Cabrils i Vilassar de Mar.


La llarga corrua de públic assistent un cop deixada enrere
l'església de la Santa Creu, en direcció a Can Rafart (Fot. Laura Bosch)
La primera referència documentada localitzada fins ara sobre Cabrils es troba al "Libri Antiquitatum", de l'Arxiu Capitual de la Santa Església Catedral Basílica de Barcelona on l'any 996 s'esmenta la riera de Cabrils o ribo caprilis. Mentre que el nom de Vilassar el trobem per primera vegada l'any 978, en una escriptura de venda d'unes propietats situades a Premià i que afronta a llevant amb el terme de "Vilazari". Altres referències documentals les tenim l'any 1037 i l'any 1025 on s'esmenta el feu de Cabrils.


Can Rafart (Fot. Laura Bosch)
El veïnat de Cabrils, va dependre, a nivell eclesiàstic de la parròquia de Vilassar, fins l'any 1779. A nivell jurisdiccional ho va fer el Castell de Vilassar. I fins l'any 1821 no aconseguirà la independència de Vilassar.

El municipi creix dins d'una vall oberta de la serralada litoral, delimitada a l'est per la muntanya de Montcabrer i el turó de la Cirera al Nord-Est. Al Nord, el turó d'en Torres i a l'oest la Galbanya i el turonet de Sant Sebastià. Està regada per la riera de Cabrils que desemboca directament al mar, al terme de Vilassar de Mar.

Ca l'Arlot (Fot. Laura Bosch)
Alguns dels vestigis medievals conservats en el barri de la Sagrera que visitarem, es troben ubicats a la façana d'algunes masies. Ca l'Abellà conserva un portal rodó adovellat damunt del qual hi ha una finestra gòtica d'art conopial, del segle XV. Ca l'Abril, amb un portal de punt rodó i finestra esquerra amb arc de mig punt i a la dreta una finestra amb els muntants, l'ampit i la llinda de carreus de granit. Damunt del portal dovellat hi ha un element gòtic amb elements escultòrics i llinda amb relleus vegetals. Tanmateix, hi ha altres cases sense elements no tant destacats, que conformaven aquest paisatge, com Ca l'Arlot o Can Rafart.
També a un dels escaires de l'església que dona al pati de les antigues escoles Tolrà, tenim un element re aprofitat, un carreu de pedra amb inscripció, segurament de l'antiga església de la Santa Creu.

Josep Samon davant la Font Sagrera (Fot. Laura Bosch)


Part del grup gaudint de les explicacions a l'era de Can Tolrà (Fot. Laura Bosch)