divendres, 5 de setembre de 2014

Cicle de xerrades Història de Vilassar

Ahir al vespre, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt va encetar la temporada d'hivern, amb la tercera de vàries xerrades, que s'han previst oferir al públic amb l'objectiu de divulgar el patrimoni d'un territori del qual nosaltres també hi hem estat lligats històricament.

Marc Pons, després de fer una introducció, presentava ahir l'arqueòleg Ramon Coll que va iniciar la conferència parlant dels pioners i protagonistes de l'arqueologia al Maresme des de principis de segle XX: Serra Ràfols, que coordinà les excavacions dutes a terme pels aficionats locals, Marià Ribas  i Josep Lladó, de Mataró, Lluís Galera, del Masnou... De Vilassar va destacar la tasca del grup d'en Jaume Ventura i de l'últim representant d'aquesta generació, el nostre estimat amic Pau Ubach sempre disposat a donar un cop de mà a tots aquells investigadors i estudiosos de la Prehistòria i del món antic. Gràcies Pau.

Coll va anar esmentant un a un els jaciments més coneguts, alguns d'ells des de temps antics,  tant a la plana com a muntanya i va fer una extensa i acurada explicació de la relació de jaciments no només dels pobles veïns com Òrrius i Cabrera de Mar sinó també Gavà, per les seves mines, Mataró o Ullastret. 

En finalitzar, en el torn de precs i preguntes es va tractar una problemàtica cada vegada més preocupant com són els actes de vandalisme, les deixalles, la circulació de bicicletes i vehicles a motor per a qualsevol lloc, sense cap mena de respecte i l'escalada lliure que ha esdevingut un veritable fenomen de masses des de fa uns anys. Laura Bosch va senyalar el tema com una problemàtica general i estesa no només dins del Parc de la Serralada Litoral sinó arreu de la Comarca. La manca de sensibilitat per part de l'administració, la manca de legislació i la constant pressió demogràfica i urbanística que aquesta zona està rebent posen en perill el legat no només patrimonial sinó també la fauna i la flora. Abandonament de caus i zones de nidificació, erosió del sòl i conseqüentment d'un sotabosc ric en espècies aromàtiques, són algunes de les constatacions que qualsevol neòfit pot constatar a simple vista.

Enric Ortega, tècnic del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt va manifestar que s'està treballant conjuntament amb l'Ajuntament per tal de preparar un projecte de sensibilització i pedagogia destinada a preservar aquest paisatge i que es durà a terme properament. Des del Museu Col·lecció de Cabrils, encoratgem aquesta decisió i ens unim a ells en aquesta campanya pel que faci falta.