dilluns, 29 de setembre de 2014

Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya 2014. Visita guiada a l'ermita preromànica de Sant Cristòfor

Aquest any 2014, les Jornades Europees de Patrimoni s'han desenvolupat durant el cap de setmana del 26, 27 i 28 de setembre,
Les Jornades Europees de Patrimoni van ser creades per acostar la ciutadania europea a aquest tresor col·lectiu, tant des de la seva realitat més local, com des d'una dimensió continental, no menys certa ni de menys interès.

Gràcies a la implicació i amabilitat de la família de Can Vives, el Museu Col·lecció Municipal ha pogut oferir als assistents, la visita guiada a l'ermita preromànica de Sant Cristòfor.

L'ermita, datada entre els segles X i principis del XI, es troba al centre de l'antic veïnat del Sant Crist, originàriament format pels masos de Can Vives, Can Carbonell, Ca n'Amat i Can Saura (actualment desapareguda), i una mica més distants, Can Vehils, Can Casals,

Els assistents que no han tingut por de la pluja han pogut gaudir, en aquest indret carregat d'història, de les explicacions del Dr. Joaquim Graupera, especialista en art medieval, i gran coneixedor del preromànic, romànic i gòtic, no només a la comarca del Maresme, sinó de Catalunya en general.

El Dr. Graupera ha començat la seva explicació parlant dels vestigis localitzats d'època romana, del desenvolupament i la importància que varen tenir aquestes villae tardoromanes, passant després a parlar dels visigots i la conquesta musulmana. Acte seguit va remarcar la importància de l'ocupació d'aquest territori pels carolingis i la seva organització. Les explicacions històriques s'han anat alternant amb les arquitectòniques. Ha anat desglossant, cadascun dels elements arquitectònics de l'ermita, els materials constructius emprats, i les reformes realitzades fins a l'actualitat.

El Dr. Graupera ha posat al descobert, una vegada més que les característiques constructives i el bon estat de conservació, fan de l'ermita, un edifici excepcional dins del context de l'arquitectura preromànica del Maresme.

A l'inici de l'acte s'ha lliurat un llibret amb un recull històric, de descripció i estudi de la capella amb fotografies, elaborat pel Dr. Joaquim Graupera i Laura Bosch, amb el suport de l'Ajuntament de Cabrils.

Pla general de l'ermita de Sant Cristòfor (Fot. J. Montlló)

El Dr. Graupera durant la seva intervenció (Fot. J. Montlló)

Les explicacions han continuat a l'exterior de l'edifici (Fot. J. Montlló)


  • Les explicacions han continuat a l'exterior de l'edifici (Fot. J. Montlló)

    Després de la pluja, els mes joves han aprofitat per dibuixar l'ermita (Fot. J. Montlló)

  • El patrimoni és el reflexa de la nostra cultura i de la nostra història, d'una forma privilegiada. Quan això succeeix, aquest patrimoni es converteix en un símbol de la identitat dels pobles.
    El Patrimoni expressa, en qualsevol cas, la riquesa cultural col·lectiva i comuna, i és un factor de coneixença mútua i d'entesa entre les nacions.