dissabte, 13 de desembre de 2014

Presentació del llibre i documental inèdit sobre la plantada del pessebre. Can Gallemí 1971 - Sant Mateu 2014

Com ja vam publicar fa uns dies,  el llibre i documental Els camins del pessebre: Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014, es va presentar en primícia al programa Divendres de TV3. El dia 23 de novembre es va fer la inauguració oficial al Museu de l'Estampació de Premià de Mar, juntament amb la inauguració d'una exposició amb tots els pessebres i figures que han estat plantats a Can Gallemí o posteriorment a Sant Mateu durant gairebé cinquanta anys.

El llibre, documental i exposició, és la culminació de la feina feta durant més de dos anys de treball i recerca on hi han col·laborat moltes entitats i persones a títol individual. És el compliment de molts esforços encapçalats pel Col·lectiu El Bou i la Mula i Mula i dirigits per Jordi Montlló. El documental ha estat realitzat pel Director de cinema, Martí Sala.


El Museu Col·lecció de Cabrils, juntament amb altres entitats, ha participat com a mecenes en l'edició d'aquesta obra perquè molts cabrilencs estem relacionats amb aquest indret carregat de simbolisme, ja sigui pujant a plantar el pessebre cada Nadal, en els aplecs de sardanes o senzillament com a lloc de recolliment després d'una bona excursió a peu, en bicicleta o amb cavall.

El paisatge és sublim. Aquest diumenge dia 14 de desembre a les 8 del matí els que vulguin podran sortir a peu portant el pessebre des de la plaça Nova de Premià de Mar, o bé a dos quarts de nou des de la Plaça de l'antic ajuntament, a Premià de Dalt. Pels que ho prefereixin, poden agafar el vehicle i pujar fins la cadena, al costat de la central elèctrica i acabar a peu o bé pujar fins dalt l'ermita. Aquest dia, els seus propietaris deixen la cadena oberta i permeten l'accés fins dalt, sempre i quan tothom tingui cura de l'entorn. Un cop dalt, després d'un bon esmorzar, es fa una missa de campanya i tots plegats cantem nadales, un veritable aplec de germanor.

El dissabte dia 20 de desembre a les 6 de la tarda, els autors del llibre i documental, vindran al nostre museu per presentar aquesta obra, la primera d'aquestes característiques.


Mossèn Ferran Bueno, iniciador de la plantada del pessebre a
Can Gallemí, (Fot. Arxiu F. Bueno)