dimecres, 17 de juny de 2015

Una mirada al Cabrils de 1890. Imatges inèdites del fotògraf Josep Maria Serraclara.Dissabte, dia 13 de juny a les 7 de la tarda, es va inaugurar l'exposició "Una mirada al Cabrils de 1890. Imatges inèdites del fotògraf Josep Maria Serraclara Costa".

Aquesta exposició s'emmarca dins el Festival Revela-T, un festival dedicat exclusivament a la fotografia analògica, que des de fa tres anys es du a terme a Vilassar de Dalt. Enguany, gràcies a la col·laboració entre els dos museus, Cabrils també participa en aquesta edició, amb un petit recull de fotografies inèdites, cedides pel col·leccionista Joan Sala Grau.

L'acte inaugural va ser presidit per l'Alcaldessa, Sra. Lina Morales, el regidor de cultura, Sr. Oriol Gil i varis dels nous regidors que han entrat al consistori en aquesta nova legislatura. A més a més hi van assistir membres del festival i Benet Oliva, com a representant de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt.


Presentació de l'acte. A mà esquerra, la Dra. en Història de l'Art, Maria Teresa Serraclara.
 A mà dreta, el Sr. Joan Sala Grau. (Fot. arxiu: Ramon Boadella)
Maria Teresa Serraclara i Joan Sala preparant la seva intervenció.
(Fot. arxiu: L. Bosch)
Laura Bosch va presentar l'acte, donant pas a les intervencions de Joan Sala i posteriorment de la Sra. Maria Teresa Serraclara, besnéta del fotògraf Josep Maria Serraclara, que ha descobert recentment aquesta col·lecció inèdita i d'una qualitat extraordinària. Doctora en Història de l'Art, la sra. Serraclara, va parlar de la seva família, del seu estret lligam amb el municipi i dels records que conserva de la casa on estiuejaven. Uns moments molt entranyables i difícilment oblidables per a tots els assistents a l'acte.

Maria Teresa Serraclara i Joan Sala Grau durant la presentació (Fot. arxiu: Ramon Boadella)

Assistents a l'acte. A primer terme, d'esquerra a dreta, la família del Sr. Sala,
Sr. Joaquim Forcada i l'alcaldessa, Sra. Lina Morales.
(Fot. arxiu: J. Montlló)

Un cop finalitzades les intervencions dels ponents, els assistents es van entretenir a observar una per una les diferents fotografies, descobrint un paisatge bucòlic de finals del segle XIX: la manca de carretera, les escoles Tolrà, edificacions com Can Salvi, a tocar de l'església, sense la capella del Santíssim, el molí, la vinya, Ca l'Estrany...

Gaudint de l'exposició (Fot.arxiu: L. Bosch)

Els assistents contemplant el mas de Ca l'Estrany,  amb el paller davant l'era
 (Fot.arxiu: L. Bosch)

Durant la visita a l'exposició (Fot. arxiu: L. Bosch)

Durant l'exposició (Fot. arxiu: L.Bosch)

Els assistents, contemplant una de les fotografies més
sorprenents  (Fot. arxiu: L. Bosch)

Benet Oliva , Josep Samon i Laura Bosch, a primer terme en conversa amb amb J. Sala
(Fot. arxiu: J. Montlló)

L'alcaldessa, Lina Morales i la Maria de Can Cabrera
 contemplant una de les fotografies més interessants
de la mostra (Fot.arxiu: Ramon Boadella)
Les imatges que estaran exposades, durant la durada del festival Revela-T, al Museu Municipal, formen part d'un total de 41 fotografies, totes elles inèdites, de les quals Sala en reserva una part per al llibre que està pendent de publicació i que serà presentat d'aquí a uns mesos a casa nostra, el poble on va estiuejar la família Serraclara.

El festival és un punt de trobada i referent internacional en àmbits específics com la munió de col·lodionistes, provinents dels EUA, Rússia, Kenya o Colòmbia. També és un punt de referència per la gran exposició de fotografies estenopeiques. Entre l’espai de Can Rafart i varis edificis del municipi s’hi apleguen fotografies d’autors com Joana Biarnés (autora del mític reportatge dels Beatles a Barcelona), Andreu Buenafuente, Pere Formiguera, Manel Armengol, Lluc Queralt, i molts d’altres. Els comerços hi participen amb una sèrie de microexposicions als aparadors, que ha tingut molt bona acollida en les edicions passades.
Podreu trobar la informació completa de tots els actes que es desenvoluparan entre el 13 i  el 21 de juny al web http://revela-t.cat/2015


Una mirada al Cabrils de 1890

La col·lecció de fotografies inèdites sobre el municipi de Cabrils (amb l’excepció de dues reproduccions del castell de Burriac, a Cabrera de Mar), estan datades dels anys 1890 i següents. Formen part d’un total de 41 fotografies realitzades en plaques de vidre, per l’advocat i fotògraf amateur, Josep Mª Serraclara Costa (Barcelona, 1862 – 1938), conservades pel col·leccionista vilassarenc, Joan Sala Grau.
Va estiuejar a Cabrils a finals del segle XIX  i principis del XX. En una casa del barri de la Sagrera coneguda en aquella època com a Can Serraclara i més endavant com a Can Rin. Era membre d’una família benestant de Barcelona, titular d’un bufet molt important d’advocats i al mateix temps amb una clara tradició política. Va tenir diferents càrrecs a l’Ajuntament de Barcelona.
Josep Maria Serraclara, com molts altres fotògrafs amateurs provinents de la burgesia, visita l’Exposició Universal de Barcelona, de l’any 1888; que en el camp de la fotografia, impulsa el treball del fotògraf professional, que esdevé un personatge reconegut amb un elevat prestigi social.
Gràcies a Joan Sala Grau, i a la col·laboració entre els museus de Cabrils i Vilassar de Dalt avui podem gaudir d’aquesta exposició que mostra aspectes de la societat cabrilenca de finals del segle XIX i principis del XX. Aquestes fotografies són una joia artística i tenen un alt valor documental històric i etnogràfic.Laura Bosch

Historiadora. Gerent Museu Municipal Cabrils


La inauguració es ferà dissabte 13 de juny a les 7 de la tarda, i romandrà oberta:
Diumente 14, de 11h a 13h
Dissabte 20, d'11h a 13h - 17h -a 20h
Diumenge 21 de Juny, d' 11h a 13h
Entre setmana per visites concertades, escoles i IES, contactar amb el correu electrònic o al telèfon 646 62 78 14.