dimecres, 30 de setembre de 2015

Jornades Europees de Patrimoni 2015. Activitats per al dissabte 10 i diumenge 11 d'octubre


Un any més, el museu s'ha adherit a les Jornades Europees de Patrimoni, amb el lema "Vinyes verdes vora el mar, feu-nos sempre companyia".

Gairebé un centenar de persones han desfilat aquest cap de setmana per les vinyes de sota el turó d'en Torres i el museu municipal de Cabrils.

Cabrils és una vall oberta al mar, amb un microclima excepcional. Fins no fa pas massa anys els turons i bona part de la vall estaven coberts per vinyes, garrofers, tarongers i horta. Les coses han canviat, és cert, però envoltades per bosc, encara ens resta un petit racó plantat de vinya; un racó que, sense ser nostre, en parlem amb orgull; un racó, patrimoni de tots els cabrilencs, des d'on es domina la vall oberta al mar....

Una passejada guiada, per conèixer un indret únic. Les visites han anat a càrrec de la historiadora Laura Bosch amb la col·laboració de tots els vinyataires que comparteixen la mateixa passió: la terra i la vinya.

Pujant cap a la vinya d'en Ramon de Ca la Mansiona. Foto: J. Montlló
La visita ha començat per la part més alta, la vinya d'en Ramon Gonzàlez. Després d'una introducció al paisatge i al territori i una explicació de les dades arqueològiques i històriques més rellevants, els vinyataires han intervingut un rere l'altre, explicant com treballen la terra; uns llaurant-la, els altres deixant fer la vegetació, però tots tenen una cosa en comú: obtenir un vi modern, ecològic, tot i mantenint la tradició i el respecte per la terra.

Intervenció de L.Bosch a la vinya d'en Ramon. Foto: J. Montlló
En Ramon Gonzàlez i la Pilar Font durant al visita. Foto. J. Montlló
Durant la visita. Foto: J. Montlló

Durant la visita. Foto: J. Montlló

Durant la visita. Foto: J. Montlló

Durant la visita. Foto: J. Montlló

Quim Colomer i Lionel Martin, del grup Testuan.
Foto: J. Montlló

Miguel Doñate, del grup Terra Aspra. Foto: J. Montlló
 
El grup durant la visita. Foto: J. Montlló

Sota la pèrgola durant les explicacions d'en Miquel de Terra Aspra.
Foto: J. Montlló

També s'han pogut veure construccions relacionades amb el món de la vinya: les coves de sauló, les cisternes i les piques per a preparar el caldo bordelès i les marjades de pedra seca. S'han explicat les diferents tècniques constructives i per què servien.

Accedint a l'interior d'una cova de sauló. Foto: J. Montlló

Un cop finalitzada la visita, tothom ha baixat al Museu de Can Ventura del Vi, on s'ha inaugurat una exposició de fotografies antigues relacionades amb el món de la vinya i una col·lecció d'eines procedents del fons etnològic del museu i de vàries col·leccions privades. La visita ha finalitzat amb una degustació dels vins de Cabrils i formatges procedents del poble veí, Vilassar de Dalt: els formatges Pujol i Artefor. 

Durant la inauguració de l'exposició. Foto: J. Montlló

Durant la inauguració de l'exposició. Foto J. Montlló

Durant la inauguració de l'exposició. Foto: J. Montlló

Durant la inauguració de l'exposició de fotografies. Foto: J. Montlló

Degustació de vins i formatges. Foto: Jordi Montlló

També s'ha ofert un opuscle editat per l'ocasió a tots els assistents.L'exposició romandrà oberta fins el 5 de desembre. Per a les escoles i visites particulars i en grup podeu trucar al 646 62 78 14 i per correu electrònic a museucabrils@gmail.com