dijous, 3 de setembre de 2015

La lluita contra l’espoli arqueològic: furtius i lladres de tombes. 19 de Setembre a les 7 de la tardaFa més de tres mil anys uns lladres van robar la tomba del faraó Tut-ank-Amó. L’anàlisi dels indicis que van deixar encara ens permet avui dia investigar i elaborar hipòtesi sobre el que va succeí. Fa quasi bé trenta anys, uns furtius van espoliar un dels jaciments arqueològics vinculats al poblat ibèric de Burriac però, malgrat tots els indicis que van deixar, el cas va quedar sense resoldre. ¿Cóm és possible?.
Aquest darrer 1 de juliol ha entrat en vigor la darrera reforma del Codi Penal, en la que es tipifica l’espoli dels jaciments arqueològics. Els coneixements, tècniques i mètodes actuals faciliten cada vegada amb més precisió la identificació dels furtius a partir dels indicis materials i conductuals de la seva activitat.

PONENT: 

Joan-Carles Alay, és Secretari General de la Societat Catalana d'Arqueologia i Director d'Investigació de la “Sociedad Española de Investigación de Perfiles Criminológicos (SEIPC)”.
L’any 1996 es llicencia en Geografia i Història, especialitat de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. La seva Tesi de Llicenciatura, L’espoli arqueològic a Catalunya: el furtivisme, llegida l’any 2000 i la Tesi doctoral “L’espoli arqueològic a Catalunya. Sistematització de la tipologia conductual dels furtius” a punt de ser llegida el converteix en un expert en la matèria.
Com assessor dels Cossos de Seguretat la seva trajectòria ve de lluny. És autor de nombroses publicacions, peritatges judidicals, informes sobre preservació del Patrimoni Històric i Arqueològic, informes tècnics, conferències, taules rodones i congressos.
Joan-Carles Alay i Laura Bosch durant la presentació de la ponència.
Fot. Ramon Boadella - Ajuntament de Cabrils

Joan-Carles Alay. Fot. Ramon Boadella - Ajuntament de CabrilsJoan-Carles Alay i part del públic assistent a la ponència. Fot. L. Bosch

J.C. Alay amb una imatge de la representació del faraó Tut-ank-Amó al 
temple de  Karnak . Fot. J. Montlló

Fotografia (anys 20) amb l'equip d' Howard Carter a l'entrada
de la tomba KV9, estreta de l'Arxiu Hulton-Getty. Fot. J. Montlló


Aquí podreu trobar enllaços molt interessants sobre el tema: