dissabte, 30 de gener de 2016

Jordi Montlló i Laura Bosch, comissaris de l'exposició "Catalogne et Provence" reben la medalla d'honor de la vil·la d'Arles (La Provença - França)

D'esquerra a dreta: Jordi Montlló, Philippe Brochier,
 President del Salon Internationale des Santonniers,
Laura Bosch i Hervé Schiavetti, batlle d'Arles.
Foto: Ajuntament d'Arles
Diumenge dia 10 de gener, amb motiu de la clausura del “58è Salon International des Santonniers d’Arles” (França), Laura Bosch, historiadora i gerent del Museu Municipal de Cabrils i Jordi Montlló, historiador i President del Col·lectiu del Bou i la Mula,  han estat guardonats amb la medalla d’honor de la ciutat. El guardó va ser lliurat per l’alcalde, Senyor Hervé Schiavetti després  d’un parlament emotiu on es van recordar els atemptats de París, succeïts la mateixa nit de la inauguració del Salon. Bosch i Montlló han estat els comissaris d’una exposició única a Europa que ha donat a conèixer una de les tradicions catalanes més arrelades: les figures de pessebre. Després de dos anys de preparatius amb una inauguració on va asistir el señor Lluís Puig Gordi, Director General del Patrimoni Etnològic de la Generalitat de Catalunya i diverses personalitats del món de la cultura popular i associacions pessebrístiques catalanes, a més de les franceses, més de tretze mil persones d’arreu del món hauran desfilat pel claustre de Saint Trophime, un edifici del segle XII on s’exposava l’obra d’una vintena de figuraires catalans: Lluís Carratalà, Antoni Pruna, els germans Castells, Albert Deulofeu, Vidal, germans Colomer, Dr. Pere Catà, Pepa Brasó, Joan Muñoz, Gemma i Francesc Bertran i tants d’altres.

La clausura es va dur a terme al Saló d’actes de l’Ajuntament d’Arles. Un cop finalitzat es van cantar els himnes “Prouvènçaou et catouli” i “La coupo Santo”, en català, la Copa Santa, composada per Frederic Mistral. En record d’una copa d’argent cisellada, que l’any 1867 va ser adquirida per subscripció popular i oferta als felibres provençals em agraiment de l’acollença dispensada a Víctor Balaguer, exiliat per la seva oposición al govern d’Isabel II.

Parlament de Giraud d'Agnel. Foto: Ajuntament d'Arles

Moment molt emotiu del lliurament del guardó
a Laura Bosch. Foto: Ajuntament d'Arles

Laura Bosch durant el seu parlament amb Jordi Montlló
a l'esquerra. Al darrera  a mà esquerra, el President del 
Salon International des Santonniers i a mà dreta, 
l'alcalde de la ciutat d'Arles, mr. Hervé Schiavetti. 
Foto: Aj. d'Arles

Cerimònia de clausura. Foto: Daniel Ferrier

Durant la cerimònia de clausura. Foto: Daniel Ferrier

De peu cantant els himnes “Prouvènçaou et catouli” 
i “La coupo Santo”. Foto: Daniel Ferrier