diumenge, 14 de febrer de 2016

XV Jornades de Cuina Aranesa a Cabrils

Dissabte dia 13 de febrer, a les 18:00h la Regidora de Turisme, sra. Isabel Tamboleo, inaugurava la XV Jornades de Cuina Aranesa. Acte seguit, va donar pas a les intervencions del President de l'Associació d'Hostalers, sr. Pep Masiques i el gerent del restaurant Xeflis, sr.Toni Abril.
El sr. Masiques, va parlar de l'Associació d'Hostalers com un veritable motor econòmic del municipi, donant alguns exemples d'activitats fortament arrelades com són la Ruta Gastronòmica, la Mostra Gastronòmica o les Jornades de Cuina Aranesa. Aquestes i altres manifestacions permeten donar a conèixer Cabrils com Vila Gastronòmica per execel·lència, transmetent una imatge de proximitat, qualitat, diversitat i tradició.


Per altra banda, el sr. Toni Abril, va fer una retrospectiva històrica de les jornades, de les quals va ser l'impulsor ara fa quinze anys.


La història d'aquestes jornades es remunta als inicis de formació com a cuiner d'en Toni Abril, responsable del restaurant Xeflis. Va fer els seus estudis a l'Escola d'Hosteleria de Les (Vath d'Aran). La seva passió per la cuina i per aquesta terra van fer la resta.
En Toni va començar ara fa quinze anys al seu restaurant i de mica en mica s'hi han afegit els altres. Durant tot el mes de febrer els restaurants de Ca l'Estrany, Cal Gras, Can Rin, l'Hostal de la Plaça, Sal i Pebre, el Tempo de l'Hort, Xaret i el Xeflis oferiran els millors plats tradicionals aranesos: l'Olla, el paté d'Aran, formatges i embotits, civets de senglar, cèrvol i isard, els pescajons i les delicioses truhes.
Cabrils té una llarga tradició culinària, i així ho demostren els 28 anys de Fira Gastronòmica que se celebra any rere any durant la Festa Major de Santa Helena.
La gastronomia aranesa presenta uns trets que la fan única i de la mateixa manera que la resta de la cuina catalana, forma part del patrimoni immaterial de la nostra cultura. Això és degut a la varietat paisatgística del territori català, cert. Si volem que el nostre poble s’associï amb valors de qualitat, cal donar a conèixer aquells aspectes de la nostra cultura que han destacat en aquest sentit.
La cuina és un llarg camí d'aprenentatge, de transmissió de coneixements i tècniques, de generació en generació que donen un sentiment d'identitat i continuïtat entre una comunitat, contribuent a promoure el respecte per la diversitat cultural i la creativitat humana.


Enguany, s'ha ofert la tercera de les olletes col·leccionables realitzada a Breda, pel terrissaire Antoni Majó Manresa.La Regidora de Turisme, sra. Isabel Tamboleo durant la
 inagururació de les Jornades. Fot. L. Bosch

Intervenció del President de l'Associació d'Hostalers de
Cabrils, sr. Pep Masiques. Fot. L. Bosch 

Intervenció del sr Toni Abril, gerent del restaurant
Xeflis. Fot. L. Bosch

Vista general de la sala. A primer terme, l'Alcaldessa,
sra. Lina Morales. Fot. L. Bosch

El públic assistent a les jornades. Fot. L.Bosch

Públic assistent a les Jornades. Fot. L. Bosch

Tast de l'olla aranesa. Fot. L. Bosch

Públic assistent a les Jornades. Fot. L. Bosch

Públic assistent a les Jornades. Fot. L. Bosch

Joaquim Abril, director del Restaurant
Cal Gras, servint  el tast.
Fot. L. Bosch

Públic assistent. A primer terme, Mireia Artigas,
de Wanted Creativitat. Fot. L. Bosch

La Regidora de Medi Ambient, Urbanisme i Habitatge,
 sra. Marta Gómez, i l'Alcaldessa, sra. Lina Morales,
amb l'olleta col·leccionable d'aquest any.
Fot. L. Bosch
 Antoni Majó i el seu pare, terrissaires
de Breda.