divendres, 22 d’abril de 2016

Coneguem el nostre poble: l'hipogeu de Can Verivol


Una de les incògnites obertes de la història local, la configuren els túnels subterranis amb dimensions suficients perquè hi passi una persona, dreta. Amb ramificacions o sense, acaben en una petita plaça circular o quadrada, sota terra.
Quin misteri envolta aquestes construccions?

Dissabte, emmarcat en els actes de la Festa Major de la Santa Creu, el museu, de la mà de Laura Bosch, va realitzar una visita adreçada a conèixer l'hipogeu de Can Verivol. 

Els orígensd'aquest mas s'ha de buscar a la baixa Edat Mitja, aproximadament entre els segles XIV i XV, tot i que podria tractar-se d’un mas encara més antic anomenat Salvany o Salva que per allà la primera meitat del segle XIV hauria canviat de nom.

Entre els segles XVI i XVII trobem referències escrites dels successius Joan Verivol. Consten com a pagesos que es van especialitzant en el conreu de la vinya i la producció del vi i aiguardent. A mitjan del segle XVII arribem al Joan Verivol, negociant a Barcelona i posteriorment el seu descendent del mateix nom, Joan Verivol Isern (1685-1752), que es casarà l'any 1712 Semproniana Sanroma i Palau. Tindran una pubilla, Maria Teresa Verivol, (casada amb Josep Cantallops Pellicer, un destacable comerciant i fabricant de Mataró l'any 1739). A la mort de Joan Verivol,  deixa els masos Verivol i Casals de Cabrils, 42 peces de terra i una fàbrica d'aiguardent a la seva filla Maria Teresa.
Després d'un buit històric, cap els anys 30 del segle XX, la família Gil compra la finca Verivol, fins que anys després, venen una part del mas, conservant l'ala esquerra de la propietat i l'hort. La torre, de planta circular, va ser construida posteriorment pels propietaris del restaurant.

Els treballs de recerca d'aquesta contrucció subterrània es presentaran a les properes Sessions d'Estudis Mataronins.

Des del Museu volem agraïr la bona predisposició i col·laboració de tot el personal del restaurant Tempo, i especialment del seu gerent, senyor Sergio Gonzàlez.


Punt de trobada. Museu Municipal. Fot. L. Bosch

Presentació de l'activitat davant d'un públic captivat. Fot. J. Montlló

Els visitants esperant el torn d'accés a l'hipogeu. Fot. J. Montlló
Dins la cel·la. Fot. Xavier Fazio

Accedint al corredor, seguint les explicacions
de L. Bosch. Fot. Xavier Fazio.

Presentació de les Jornades gastronòmiques de la maduixa del Maresme de la mà
de Sergio Gonzalez, gerent del restaurant Tempo, ubicat a Can Verivol, amb Pep
Marpons, productor de Calella, Alícia Rodríguez, consellera delegada de Promoció
Econòmica delConsell Comarcal i a mà dreta dos dels productors del vi cabrilenc, Testuan.

Un patrimoni gastronòmic que cal protegir i fomentar. Un maridatge cultural producte
de la tradició i les noves tècniques. Fot. L. Bosch