dijous, 14 d’abril de 2016

L'Arxiu Comarcal del Maresme fa restaurar un document de 1485 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, sobre les franqueses de Mataró, Cabrera, Argentona, Vilassar i Premià.

L'Arxiu Comarcal ha enviat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya un pergamí datat del 1485 per tal de ser restaurat. El pergamí, deixa constància del procés que va viure el territori de la Baronia del Maresme durant el segle XV i que va culminar amb l'afranquiment de la vil·la de Mataró i de les parròquies d'Argentona, Cabrera, Vilassar i Premià (actualment: Mataró, Sant Andreu de Llavaneres,Vilassar de Dalt, Cabrils i Vilassar de Mar, Premià de Dalt i Premià de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac), i la seva incorporació al carreratge de Barcelona, l'any 1485.

Membres dels diferents municipis que col·laboren amb l'Arxiu Comarcal del
Maresme escoltant les explicacions del Director de l'ACC, Alexis Serrano.
(Foto arxiu: ACC)
El pergamí, de gairebé dos metres (1972mm x 612mm) és un document molt valuós de la història dels municipis que formen l'actual Maresme Central. Els professionals del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya ja han començat el procés de neteja i consolidació i hauria de tornar a l'Arxiu Comarcal a primers del mes de juliol per poder fer una presentació formal per les festes de les Santes de Mataró.

El Consell Comarcal i l'Arxiu Comarcal del Maresme estan coordinant amb els pobles de l'antiga Baronia, un seguit d'activitats de difusió que permeti explicar un dels punts més culminats de la història de la comarca.


Membres dels diferents municipis que col·laboren amb l'Arxiu Comarcal del
Maresme escoltant les explicacions del Director de l'ACC, Alexis Serrano.
 (Foto arxiu: ACC)

D'esquerra a dreta: Alexis Serrano, director de l'ACM; Montserrat Clavell i
Josep Maria Clariana de l'ACM i Carme Balliu, Cap de Restauració del
CRBMC. Foto arxiu: ACM