dijous, 12 de maig de 2016

Dia Internacional dels Museus. El toc de les campanes de l'església de la Santa Creu

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el museu de Cabrils, dins de la seva agenda cultural, dimecres, 18 de maig, a les 11 del matí va convidar a la població i  les escoles del municipi a reviure l’ofici de campaner. El toc de les campanes de l’església de la Santa Creu tenen un encant especial; elles ens delecten amb el seu so i ens transmeten informació. Tot i que l’ofici s’ha anat perdent a conseqüència de l’electrificació de les campanes associades al rellotge, en alguns campanars del nostre país encara hi ha gent que toca les campanes a mà, esforçant-se perquè aquest art no caigui en l’oblit. És el cas de Jaume Tolrà Ferrer i el seu deixeble, Xavier Fazio.

A la tarda, de cinc a set, portes obertes, amb una explicació del projecte museològic. També s'han ensenyat dues peces de gran valor etnològic que han entrat a formar part de la col·lecció: el banc particular, (1700) que la família Abril de Bonanat (Cal Gras) tenien a l’església de la Santa Creu, per a ús particular, i la màquina de fer vi (s.XIX) que  la família Cuduñet ha cedit en dipòsit.
El banc ha estat restaurat pel sr. Xavier Duch, restaurador i conservador de mobles, especialitzat en fusta. La màquina de fer vi, pendent d'un tractament preventiu tant pel que fa al ferro com la fusta, funciona perfectament. 

Dia Internacional dels Museus. Durant la demostració dels diferents tocs.
Fot. Ajuntament de Cabrils

El mestre campaner, Jaume Tolrà Ferrer, saludant als nens i nenes de les escoles de l'Olivera i del Mas Maria. Fot. Arxiu: Xavier Fazio

En Xavier Fazio, deixeble, a l'hora de saludar els nens i nenes de les escoles 
de l'Olivera i el Mas Maria. Fot. Arxiu: Ajuntament de Cabrils


Jaume Tolrà i Laura Bosch amb el Dr. Jesús Pérez Pallisé, de l'Institut
Català d'Antropoloia.  Fot. Xavier Fazio

Jaume Tolrà Ferrer, campaner de la
Santa Creu de Cabrils.
Fot. Arxiu: Xavier Fazio
Fent voltejar la campana Santa Creu.
Fot. Arxiu: Xavier Fazio
La sra. Dolors Casanovas, asseguda al banc de fusta que la família Abril de Bonanat tenia l'Església de la Santa Creu, l'any1704. El banc, restaurat per Xavier Duch.
 Fot. Arxiu: Miquel Lloveras Suari.