dissabte, 21 de maig de 2016

Festival Revela'T. L'obra del fotògraf Jaume Estapé s'exposa al MMCDissabte, 21 de maig a les 7 de la tarda, s'inaugura l'exposició,

PRIMITIU I ACTUAL del fotògraf Jaume Estapé.

L'exposició s'emmarca dins el Festival Revela-T, dedicat exclusivament a la fotografia analògica, que des de fa quatre anys es du a terme a Vilassar de Dalt. Per segon any consecutiu, gràcies a la col·laboració entre els dos museus, i l'organització del Revela'T, Cabrils hi participa com a entitat col·laboradora. 


PRIMITIU I ACTUAL

Aquesta exposició és una barreja de passat i present de la fotografia. Podreu observar les tècniques del daguerreotip seguint per un bon nombre de processos químics i pigmentaris, fins les emulsions d'última generació.  

L'any 1968 en Jaume s'inicia en el món de la fotografia, de manera autodidacta. 

L'any 1990, s'introdueix en el món de les tècniques primitives: gomes bicromatades, carbó, cianotípies, albúmines... La seva passió el porta a interessar-se pel col·lodió humit i el  mètode del bromoli.

Amb els seus amics de l'Agrupació Fotogràfica de Reus, realitzaran tallers d'intercanvi d'experiències. Dos amics d'en Jaume, seran els culpables d'accelerar el seu interès i passió per aquestes tècniques: Xose Gago Pesqueira, (fotògraf professional, investigador de processos fotogràfics antics i moderns, i desenvolupador de noves químiques per facilitar-ne l'execució al laboratori) i Josep Maria Ribas i Prous, artista perfeccionista de reconeixement internacional, investigador incansable.

El treball que aquí ens presenta en Jaume té el seu origen en còpies úniques i
exclusives tal i com podreu llegir al peu de cada fotografia.

La idea de presentar aquestes fotografies en gran format, el va dur a digitalitzar els originals amb l'objectiu de conservar la màxima qualitat i aparença. El resultat és una impressió dels fitxers digitals sobre un suport de tela  per tal de donar un caire més pictòric a la seva obra.

PRIMITIU I ACTUAL està dedicat a tots aquells fotògrafs que tenen la inquietud per la recuperació d'aquelles tècniques emprades pels pioners de la fotografia, i especialment als seus grans amics i mestres, Xose i Josep Maria.Durant les tres setmanes que dura aquest festival podreu visitar 50 exposicions de destacats fotògrafs i galeristes.
Començarà a Vilassar de Dalt el cap de setmana del 20, 21 i 22 de maig amb diverses presentacions que podreu consultar al web del Revela'T.

Entre el dia 25 i el 27 de maig es realitzaran diversos talles a Barcelona, amb Juanan Requena, Julián Ochoa i Borut Peterlin, però també podreu assistir als tallers per als nens de les escoles de Cabrils, Vilassar, Premià de Dalt i l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.
El cap de setmana del 27 al 29 de maig, a Vilassar de Dalt, podreu passejar i comprar a la Fira Comercail, adquirir obra en el Fotomercat, participar en les trobades de diferents col·lectius, aprendre amb Zinematik i diverses atraccions infantils. 
Finalment, el cap de setmana del 4 i 5 de juny, encara es podran visitar les exposicions, sense cap acte addicional.


Horaris de l'exposició:

21 de maig: Inauguració a les 7 de la tarda.
21, 22, 28, 29  de maig i 4 i 5 de juny: 
Matí: d' 11 a 14h.
Tardes: de 5 a 8 del vespre.

Podreu trobar la informació completa de tots els actes que es desenvoluaran entre el 20 de maig el 5 de juny al web http:revela-t.cat/2016
Tècnica de l'Oleotípia. Obra de Jaume Estapé. Fons. Jaume Estapé


Inauguració de l'exposició "Primitiu i actual". D'esquerra a dreta,
Glòria Peruga, - Organització del Festival Revela'T -  Jaume
Estapé áutor de l'obra exposada i Laura Bosch, gerent del MMC.
Fot. Arxiu: MMC
Glòria Peruga durant la inauguració de l'Exposició. Fot. Arxiu:  MMC
Jaume Estapé explicant els diversos procediments fotogràfics emprats.
Fot. L. Bosch
El públic assistent durant la presentació per part de Jaume Estapé.
Fot. L. Bosch
Part del públic assistent. Fot. L. Bosch
Públic assistent durant la inauguració. Fot. L. Bosch
Fot. Arxiu: MMC

Delegació polonesa, mervellada per la qualitat de l'exposició. Fot. Xavier Fazio

Video arxiu: Jaume Estapé
El fotògraf, Josep Maria Ribas i Prous, nebot del dibuixant,
historiador i arqueòleg Marià Ribas i Bertran, ens va visitar dissabte.
Fot Arxiu: Nacho Alcalá.

Josep Maria Ribas i Prous, mestre d'en Jaume Estapé, va visitar-nos dissabte amb altres membres de l'Agrupació Fotogràfica de Reus (AFR), (Llorenç Herrera, en LLaurador Asens,i en Tino, en Roger Estapé i la Fa), de la qual n'és el President. L'any 1979 funda l'Arxiu Històric de l'AFR. És membre del Consell Assessor de Fotografia del Museu Nacional de Catalunya (MNAC) i de la Sociedad para la Historia de la Fotografia ESpañola.

L'any 1985 va ser el primer autor de la península en rebre el títol de Maître de la Fédération Internationale de l'Art Photographique (MFIAP). Ha rebut varies distincions i és membre d'honor de diferent societats i salons fotogràfics. La seva obra està exposada en 62 museus internacionals i col·leccions privades de tot el món.

És un fotògraf creatiu, i mestre en la modalitat argèntica (monocroma, blanc i negre). El seu estil és inconfunsible. El seu recorregut artístic es basa en una recerca constant de l'estètica recolzada en un profund coneixement de la tècnica i dels procediments fotogràfics. Des dels seus inicis va rebre el màxim reconeixment per la maestria en el tractament d'imatges mitjançant viratge al sulfur, seleni i or. Ha treballat amb procediments pigmentaris i en la investigació i divulgació d'altres procediments primitius denominats nobles, com la cianotípia, el paper salat, l'albúmina, la platinotípia o el bromoli i la fotografia estenopeica i el col·lodió.