dimecres, 29 de juny de 2016

El Museu proposa: presentació de l'Arxiu Històric de Vilassar.

Divendres 1 de juliol, a Vilassar de Dalt, va ser inaugurat l'Arxiu Històric, ubicat a la planta pis del Museu-Arxiu, Can Banús. 

Després de molts anys, l'Arxiu Històric és una realitat. És fruit del treball de recopilació d'apassionats per la història del seu poble, que han anat recollint a partir de documents d'entitats locals, donacions particulars i administratius. Però això no és tot; cal destacar el fons digitalitzat de pergamins (datats entre els segles XIII i XVII) de l'Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà (AMSMB) feta pel Marquès arran del conveni signat amb l'Ajuntament l'any 2013. Es tracta sens dubte, l’arxiu nobiliari més important de Catalunya. S’hi conserva documentació dels més senyalats llinatges catalans: Pinós, Copons, Barberà, Manresana, Boixadors, Santcliment, Sentmenat... així com de les famílies més rellevants de la burgesia medieval barcelonina: Desbosc, Llull, Gualbes... i de la noblesa mallorquina: Sureda, Santmartí... 

També destaca un veritable tresor, el fons Llull, amb més de 300 pergamins, i documentació varia, entre els quals, l'únic testament conservat de Ramon Llull, atorgat el 26 d'abril de 1313.

L'acte va ser presentat pel regidor de Promoció de Vilassar, sr. Benet Oliva. Va participar la Dra. Coral Cuadrada Directora de l'Arxiu del Castell de Vilassar que va presentar l'arxiu digitalitzat dels pergamins i el fons Llull, amb l'únic exemplar conegut per ara del testament de Ramon Llull, datat de 1313. El sr. Enric Ortega va mostrar als assistents el funcionament del programari de consulta. I finalment, el sr. Josep Samon Forgas, coordinador de l'Arxiu Històric va parlar de la formació del fons documental del Museu Arxiu de Vilassar. 
L'acte va ser clausurat per l'alcalde de Vilassar, sr. Xavier Godàs.
Benet Oliva durant la inauguració de l'Arxiu Històric. Foto: Jordi Montlló

Josep Samon, coordinador de l'Arxiu. Foto: Jordi Montlló

Josep Samon durant l'obertura dels calaixos per mostrar part de la documentació recopilada . Foto: Jordi Montlló

Imatge d'uns dels pergamins digitalitzats, que es poden consultar al fons, cedida pel Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt