divendres, 3 de juny de 2016

El Museu recomana: Fons i documents per al coneixement de la nostra història

Durant el mes de juny del 2016, amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, ha tingut lloc el cicle de conferències "Fons i Documents per al coneixement de la nostra història". S'ha intentat apropar al públic en general al món dels arxius i alhora donar a conèixer el projecte de restauració del pergamí 346 de l'Arxiu Comarcal del Maresme "Les Franqueses de la Baronia del Maresme" de l'any 1485.
Les presentacións han tingut lloc a la sala d'actes de l'Arxiu Comarcal. 

La primera d'elles, "Fons i documents per al coneixement de la història de l'art medieval" va ser impartida pel Dr. Joaquim Graupera, que va tractar sobre l'art medieval enfocat a partir de l'estudi de les fonts documentals que permeten reconstruir els encàrrecs, les autories i els significats iconogràfics i iconològics.

La segona de les xerrades va tenir lloc el dia 9 de juny, amb la presentació del projecte de restauració, consolidació, estudi i dufusió del pergamí 436 del fons de l'Arxiu Comarcal, "Les Franqueses de la Baronia del Maresme" de l'any 1485. Va anar de la mà de la cap de l'Àrea de conservació i restauració de documents, obra gràfica i fotografia del Centre de Restauració de Bens Mobles de Catalunya, sra. Carme Balliu. També va intervenir el Dr. Enric Subiñà, que ha estudiat i transcrit el pergamí. 

La tercera de les conferències va tenir lloc el dia 16 de juny amb el tema "Fons i documents per al coneixement de la història de les famílies. Els documents patrimonials i familiars" a càrrec de la Dra. Alexandra Capdevila. Va explicar d'una manera molt acurada quins són els fons documentals que ens poden ajudar en la recerca de l'estudi dels llinatges familiars i les infomacions que podem extreure d'aquestes fonts. 

La última de les sessions va anar a càrrec del nou director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, sr. Alexis Serrano, amb el títol "Fons i documents per al coneixement de la història comarcal. El Maresme des dels papers", una visió de la història moderna i contemporània de la comarca a aprtir dels diversos fons documentals que es poden localitzar en les diferents institucions, empreses, fons personals i familiars.


Dijous, 2 de juny, 19 h:

Dr. Joaquim Graupera Graupera: "Fons i documents per al coneixement de la història​ de l'art medieval: els contractes, els artistes i les obres"


El Dr. Joaquim Graupera i a mà dreta Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del Maresme,
presentant l'acte. Foto. J. Montlló.

Dijous,9 de juny , 19 h: 

Dia internacional dels Arxius. Presentació del projecte de restauració, consolidació, consolidació i estudi del pergami 436 del Fons municipal de Mataró "Les Franqueses de la Baronia del Maresme" any 1485


D'esquerra a dreta, Alexis Serrano, director de l'Arxiu Comarcal del
Maresme; el Dr. Enric Subiñà, historiador que ha transcrit la totalitat del pergamí  436;
el sr. Jordi Mir, Conseller Delegat de Cultura del Consell Comarcal  del Maresme i
la sra.  Carme Balliu, tècnica del CRBM en restauració de Document i Obra Gràfica. (Foto: ACM)

Dijous, 16 de juny, 19 h: 

Dra. Alexandra Capdevila Muntadas
:
"Fons i documents per al coneixement de la història​ de les famílies. Els documents patrimonials i familiars"

Dimecres, 22 de juny , 19 h:

Alexis Serrano Méndez, Director de l'Arxiu Comarcal del Maresme:
"Fons i documents per al coneixement de la història comarcal. El Maresme des dels papers"