dijous, 21 de juliol de 2016

Excursió nocturna a la Cova de les Bruixes amb l'Espai Jove ALTELL

Lluna plena des de Montcabrer. Fot.: Xavier Fazio
Dimarts, 19 de juliol, a dos quarts de deu del vespre, amb el grup de l'Espai Jove Altell, vam pujar fins a la cova de les Bruixes, coneguda també amb el nom de cova de les Encantades o de la Bona Dona.
Una nit de lluna plena, amb el cel serè. Una nit perfecte per escoltar un munt de contes i llegendes on les bruixes i en banyetes són els protagonistes! I és que totes elles tenen un marc molt especial: el castell roquer de Burriac i la muntanya de Montcabrer.


Vam veure alguns dels elements considerats protectors contra les bruixes, com la creu de palma beneïda, la carlina, la ferradura. 

D'altres en canvi, hi estan relacionats. Els ocells negres com el corb i la cornella o nocturs com l'òliba, de la qual hi havia la creença popular que era una bruixa transformada en ocell nocturn i sigilós que tenia el poder d'entrar a les esglésies i beure's l'oli de la llàntia del Santíssim Sagrament.

També vam tenir a les mans "una quera bruixa", una pedra de llamp, una destral prehistòrica de sílex que molta gent considerava que tenien un poder protector contra els llamps, i per això en trobar-ne una, la posaven sota el ràfec de la casa, en una finestra o altre forat de la façana. Un dels casos més coneguts és el de la destral trobada a l'ermita de Sant Cristòfol durant la seva restauració, tot i que ningú sap del cert on va anara a parar.

Tots aquests éssers reals o imaginaris que anomenem bruixes o dimonis, tenen una part molt important en l'univers tradicional de la nostra cultura popular i de moltes altres d'arreu del món. 

La creença de que les bruixes obtenien el poder a través d'un pacte amb el dimoni, que les feia immortals i les hi otorgava poders per a fer tota classe de maldats, i que tenien el poder de volar en una escombra o forca ha perdurat fins els nostres dies. 

Una bruixa però, és una persona que realizta ritus, embruixaments, accions màgiques i conjurs relacionats amb les forces del mal, amb objectius o intencions malèfiques, i sempre en un context secret i nocturn. El lèxic relacionat amb aquest mon és ric; tenim expressions com "tenir una bellesa embruixadora", "ser una dona embruixadora", "tenir embruix", "estar embruixat". D'altres expressions fan referència a la metereologia popular: una bruixonada o una calabruixada equivalen a dir una calamarsa o una calamarsada. Qui no recorda l'expressió "Quin vent que fa! S'ha penjat una bruixa!".
Tots hem dit o sentit un dia o altre "ets una bruixa", "mala bruixa", "sembles una bruixa", o els pares i avis ens han dit de petits " au vinga ves a escampar la boira", "sembla fet per art de bruixeria!...

Així que un cop arribada la mitjanit... tots vam "escampar la boira"... sense escombra!!


A punt per escampar la boira! Foto: Xavier Fazio


A l'interior de la cova, durant les explicacions. Foto: Xavier Fazio.


Baixant a mitjanit. Foto: Xavier Fazio