divendres, 8 de juliol de 2016

IN MARITIMA, 1r Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme Medieval

Dissabte dia 2 de juliol de 2016, va tenir lloc al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt el I Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval "IN MARITIMA", que en aquesta primera edició ha estat dedicada al tema "El s. XV, temps de canvis i incerteses".
Aquest Simposi, amb caràcter biennal, té la intenció d'apropar-se des de perspectives molt diverses a la difusió i al coneixement del patrimoni medieval que conserva la nostra comarca.
El segle XV té un caràcter molt trascendental en la història de Catalunya. A més a més del canvi de dinastia des que va succeïr la mort de Martí l'Humà, l'any 1410, i el posterior compromís de Casp, al 1412, el segle XV serà decisitu en l'evolució de la confederació catalano-aragonesa cap a l'edat moderna. Aquesta tancarà amb una greu crisi social, econòmica i política que marcarà les causes de les dues guerres civils catalanes.
En aquest context, la comarca del Maresme veurà néixer les diferents municipalitats que per escapar del control feudal buscaran l'empara reial i la protecció del carreratge de Barcelona. Per altra banda, el feudalisme mostrarà els seus útlims brots amb la creació de la Baronia del Maresme amb Pere Joan Ferrer o el control de part meridional del vescomtat de Cabrera per a Bertran d'Armendariz.

El primer Simposi ha estat encapçalat pel director i doctor en Història de l'Art, sr. Joaquim Graupera; pel Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt, sr. Enric Ortega, com a cap de la secretaria tècnica. El Comité Científic ha estat integrat per la Dra. Coral Cuadrada i Majó, de la Universitat Rovira Virgili de Tarragona; la Dra. Roser Salicrú i Lluch de la Institució Milà i Fontanals, de Barcelona; el sr. Josep Samon Forgas, representant del Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt; el sr. Alexis Serrano Méndez, Director de l'Arxiu Comarcal del Maresme i president del Centre d'Estudis Vilassarencs, i Laura Bosch Martínez, historiadora i gerent del Museu-Col·lecció Municipal de Cabrils.


I Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme Medieval. El Dr. Subiñà
durant la seva intervenció. Foto Arxiu: Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt.

I Simposi sobre història, cultura i patrimoni del Maresme Medieval. El director de l'Arxiu Comarcal, sr. Alexis Serrano durant la seva intervenció.
Foto Arxiu: Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt.

El Simposi ha estat un èxit de participació amb un total de 64 persones inscrites.

Un cop presentades les acreditacions, i respectant l'horari previst, el Dr. Graupera va fer un breu parlament seguit de l'Il.lm. Alcalde de Vilassar, Xavier Godàs.

La Dra. Roser Salicrú va comerçar la ponència inaugural amb el tema "De Martí l'Humà a Ferran II: la Catalunya del segle XV, un segle de canvis i transicions". Després d'una breu pausa cafè, es va visitar l'Arxiu Històric, inaugurat el dia 1 de juliol. El sr. Benet Oliva i la Dra. Coral Cuadrada, van  explicar la importància del fons,  el procés digitalització de l'Arxiu (AMSMB) dels Marquesos de Santa Maria de Barberà, que des d'ara es podrà consultar a l'Arxiu del Museu de Vilassar de Dalt i es va destacar la rellevància del fons Llull.
La segona ponència va anar a càrrec del Dr. Enric Subiñà Coll, President del centre d'Estudis Argentonins, "Jaume Clavell", amb el títol "El Maresme al s. XV. Un segle de canvis".
A continuació i fins a dos quarts de tres de la tarda tots els ponents van anar presentant de manera breu cada una de les comunicacions que es podran llegir un cop surtin publicades les actes del Simposi.
L'ordre es va establir en dos àmbits: 

Tractant el tema propi de les jornades:

 1. Alexis Serrano i Méndez: Darreres actuacions arxivístiques sobre documentació medieval dutes a terme a l'Arxiu Comarcal del Maresme.
 2. Xavier Soldevila i Temporal: Masos, pobles, vilanoves i marines: la xarxa de poblament als termes de Palafolls i Montpalau al segle XV.
 3. Mikel Soberón i Rodríguez: Les relacions marítimes entre Barcelona i el Maresme a mitjans segle XV.
 4. Benet Oliva i Ricós: Prohoms i res publica: Els Eroles al Vilassar del segle XV.
 5. Josep Maria Armengol i Villanueva: Els Batlles Tries de Sant Martí d'Arenys.
 6. Jordi Indiano i Navarrete: Breus notícies entorn de Palafolls i el cavaller navarrès Bertran de Arendáriz a l'época de la guerra civil catalana (1462 - 1472).
 7. Enric Subiñà: El mercat d'animals al Maresme durant el s. XV.
En el segon àmbit es va tractar temes de política, economia, societat i cultura al Maresme medieval:

 1. Joaquim Graupera i Graupera: Us i producció librària al Maresme baix medieval. Llums i ombres d'una realitat poc coneguda.
 2. Josep Samon Forgas: Documentació dels segles XIX i XV de Can Tolrà de Cabrils. Fons patrimonial del Marquès de Sant Esteve de Castellar.
 3. Aniol Noguera i Clofent: Sant Andreu de les Sitges: in heremo silvestri ab antiquo constructa.
 4. Marta Nolla i Enfedaque: La ceràmica baixmedieval de cuina del castell de Mata de Mataró.
El Dr. Joaquim Graupera, director del I Simposi In Maritima, durant la inauguració. Foto: J. Montlló

Un cop finalitzades les comunicacions, es va fer la pausa per dinar i a les 5 de la tarda, per finalitzar el I Simposi,  es va fer una visita comentada al Castell de Vilassar, al Museu Parroquial de Sant Genís (col·lecció lapidària de l'antiga església gòtica, el tresor de la Parròquia amb la indumentària litúrgica i l'orfebreria) i per finalitzar a l'Arxiu Parroquial. Aquestes intervencions van anar de mà del Dr. Joaquim Graupera, el sr. Marc Pons, el sr. Josep Samon i el sr. Alexis Serrano.