dimecres, 20 de juliol de 2016

Inauguració Institucional de l'exposició itinerant "El Pergamí 436 de les franqueses de la Baronia del Maresme. Segle XV".

Divendres, 15 de juliol de 2016, a les set del vespre, va tenir lloc a l'Arxiu Comarcal del Maresme, la inaguració, (després de la restauració per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya), de l'exposició del pergamí 436 "Les franqueses de la Baronia del Maresme. Segle XV". 
La importància del document rau en què és la clau que va permetre als habitants del territori central del Maresme, d'alliberar-se del jou feudal i esdevenir súbdits directes del rei. A més a més, va permetre que els nuclis habitats al voltant de les parròquies poguessin crear consells municipals o universitats (els nostres ajuntaments actuals) amb el títol de carrers de Barcelona (1480) i per tant amb els privilegis que aquest fet comportava. Així tenim l'afranquiment de la vila de Mataró i les parròquies d'Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment, Premià de Dalt i Premià de Mar, Vilassar de Dalt, Cabrils i Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Argentona, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac.

Van presidir l'acte de inauguració, el director de l'Arxiu, sr. Alexis Serrano; el Dr. Enric Subiñà que ha transcrit el pergamí; la restauradora,  sra. Carme Balliu, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya; el sr. Juan Carlos Jerez, 6è Tinent Alcalde i Regidor delegat de Serveis Centrals de l'Ajuntament de Mataró i el sr. Jordi Mir, alcalde de Cabrera de Mar i Conseller Delegat de Cultura del Consell Comarcal del Maresme.

Acte d'inauguració. Fot.: J.Maria Clariana de l'ACM.


El públic assistent . Fot.: J.Maria Clariana de l'ACM.
A primer terme la vitrina on es conserva el pergamí 436. Les vitrines han estat
realitzades per la Fusteria Altafulla de Cabrils.
El pergamí original estarà exposat a l'Arxiu Comarcal del Maresme (Can Palauet - Carrer d'en Palau, núm. 32 - 34 de Mataró) del 19 al 22 de juliol, de dos quarts d'onze a dos quarts de dues i de les sis de la tarda fins les nou del vespre.

A més a més, en col·laboració amb tots els municipis que formaven part de la Baronia, s'ha creat el web que podreu visitar i llegir la seva transcripció literal i s'ha previst una exposició itinerant.

Per consultar tot el referent al pergamí i la seva transcripció, podeu entrar a:
http://historiacomarcal.ccmaresme.cat/

Actes previstos a Cabrils:


  • Exposició: divendres 19 al dilluns 22 d'agost a l'estand de l'Ajuntament de Cabrils i Museu Municipal que tindrà lloc al recinte de la Mostra Gastronòmica.
  • 21 d'agost, a les 19:30h: xerrada sobre el procés de restauració i divulgació del pergamí 436 i la història de la Baronia del Maresme, a càrrec del director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, sr. Alexis Serrano.