dijous, 25 d’agost de 2016

Jornades Europees de Patrimoni 2016. Del 12 al 18 de Setembre


Un any més, arriben les Jornades Europees de Patrimoni. Enguany se celebren els 25 anys de l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa creat pel Consell d’Europa, l’any 1991.
Al nostre país, les JEP estan coorganitzades per l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner, en el qual ajuntaments, entitats i agrupacions culturals organitzen activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.
L'edició 2016 a Catalunya se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de setembre de 2016. La sessió plenària del programa de les JEP al Consell d’Europa, ha decidit dedicar l’edició d’enguany a les persones que treballen per al coneixement, la difusió i la conservació del Patrimoni agrupades com a comunitats patrimonials.


El lema suggerit és “Patrimoni de tot@s” i posa en relleu la cooperació multilateral de tots els agents necessaris per a difondre i conservar el patrimoni cultural, fomentar la màxima visibilitat de la participació ciutadana, el voluntariat, els col·lectius minoritaris, els projectes exemplars de col·laboració i finançament públic-privat i activitats, en les quals les comunitats locals participin de la gestió i conservació del patrimoni.

Des del Museu Municipal en estreta col·laboració amb la Regidoria de Cultura i la Parròquia de la Santa Creu, hem cregut adient proposar una activitat destinada al públic en general, escoles i professionals: la restauració del rellotge de sol de la façana de ponent de l’església de la Santa Creu, datat del segle XVIII. Una oportunitat única de poder veure en directe el treball d’aquests apassionats dels quadrants, seguint els mateixos canons de l’època.

Aquest projecte es pot tirar endavant mercès a la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cabrils, i la implicació total del nostre mn. Josep Rodríguez i el vist i plau de la Delegació Diocesana del Patrimoni Cultural de l'Arquebisbat de Barcelona.

Així doncs, us proposem tres activitats complementàries:

Del dilluns 12 al divendres 16 de setembre, podrem assistir en directe a la restauració del rellotge de sol de l'església de Cabrils, situat a la façana de ponent (carrer Mestre Jambert). Es podrà fer el seguiment de tot el procés, seguint les tècniques més respectuoses dels quadranters. La restauració serà efectuada pel sr. Albert Mollar, segona generació de restauradors. Aixecarà una plantilla del rellotge original, a partir d'un calc, amb les sanefes, el lema i les línies solars, que un cop finalitzada, passarà a formar part del fons arxivístic del Museu Municipal. Obtindrà una mostra in situ de les terres emprades per a la confecció de l' original durant el segle XVIII per tal de poder pintar-lo amb els mateixos colors i tonalitats. 


El dissabte dia 17 de setembre, a les 11 del matí ens trobarem a la Plaça de l'Església. Podrem veure el rellotge de l'església acabat de restaurar i plegats visitarem la col·lecció Majó de rellotges de sol. Les explicacions aniran a càrrec del sr. Andreu Majó.

El diumenge dia 18 de setembre, a les 11 del matí i fins a la una aproximadament farem una visita guiada dels rellotges més emblemàtics del municipi. Les explicacions aniran a càrrec de la Laura Bosch, gerent del Museu Municipal – Can Ventura del Vi. El lloc de trobada serà la Plaça de l'Església, on inaugurarem la visita amb les explicacions in situ de la restauració del rellotge de sol.


OPUSCLE I AUCA DELS RELLOTGES DE SOL

Oferirem a tots els assistents un opuscle i una AUCA especialment creada per l'ocasió amb les imatges dels rellotges més rellevants. La lletra és de Ramon Cuéllar i Sorribes (Barcelona, 1934) i Joan Vilamala i Terricabres (Osona, 1949), dels quals us oferim una petita biografia:


Ramon Cuéllar és resident a Suïssa i soci del Centre Català de Lausana. Autodidacta, ha treballat com infermer i mestre a les escoles d'infermeria de Suïssa.

Joan Vilamala va cursar estudis eclesiàstics a Vic i a la Facultat de Teologia de Barcelona. És fundador i exmembre del grup de cançó Esquirols (1969 - 1985). És membre de la "Societat Verdaguer" sobre l'obra del qual ha publicat un vídeo i diverses obres de divulgació, i com a historiador local ha publicat alguns articles i un llibre sobre els Pujol, una nissaga d'escultors barrocs del segle XVIII. Llicenciat en Filologia catalana, actualment exerceix de professor de l'Institut d'Ensenyament Secundari Pius Font i Quer de Manresa, on disposa d'una màgnífica pàgina web sobre les auques.