dimecres, 21 de setembre de 2016

JEP_2016 Procés de restauració del rellotge de sol de l'església de la Santa Creu

Del 12 al 16 de setembre, els restauradors manresans, Josep i Albert Mollar han dut a terme la restauració del rellotge de sol ubicat a la façana de ponent de l'església parroquial de la Santa Creu.
Tres cents anys de vida per un rellotge anònim, immutable, que ha vist crèixer i marxar generacions de cabrilencs.
Les inclemències del temps l'havien anat afectant dia rera dia. L'església havia tingut un altre rellotge de sol ubicat a la façana de migdia, per sota mateix de la rosassa. A finals del segle XIX ja estava força esborrat degut al rovell que amb la pluja s'anava desprenent del marc de ferro que protegeix el vitrall. Quan als anys 90 del segle XX, es va rehabilitar la façana, es va fer saltar l'arrebossat de morter de calç deixant la pedra vista, amb la qual cosa, el que quedava del rellotge també va desaparèixer.
Des del museu es va fer la proposta de restauració d'aquest element patrimonial amb motiu de preparar les Jornades Europees de Patrimoni, evitant així la seva pèrdua. Tant la Regidoria de Cultura com l'Alcaldessa, presidenta del Consell de Govern de l'Entitat van creure-hi des d'un primer moment.
El projecte també va ser presentat al mn. Josep Rodríguez, rector de la parròquia que ho va transmetre al Bisbat de Barcelona. Un cop el vist i plau, es va procedir a la seva restauració.
El quadrant ha retrobat els colors originals a partir de les mostres obtingudes in situ. S'ha realitzat un calc per poder obtenir una plantilla. D'aquesta manera, les generacions futures podran continuar restaurant-lo sense perill de perdre la forma original.
El suport s'ha refert a partir d'un lliscat d'arrebossat de calç i abans de que quedés sec, els restauradors hi han tornat a esgrafiar tots els detalls del quadrant. La sorpresa més agradable ha estat retrobar el lema que l'encapçala "AVE MARIA PURISMA", respectant l'obra de l'autor anònim.
El gnòmon de vareta, o estil, s'ha consolidat i protegit del rovell. Després, només quedava pintar-lo amb terres barrejades amb llet de calç. 

Durant tota la setmana, una desfilada de gent ha pogut contemplar in situ la restauració.

Fotografies de Mª Àngels Aldrufeu, Xavier Fazio, Albert Mollar i Laura Bosch.
Fons Museu Municipal de Cabrils