dimecres, 21 de setembre de 2016

JEP_2016 Ruta guiada dels rellotges de sol i visita a la col·lecció Andreu Majó


Si ens passegem per Cabrils, una de les coses que ens sorprendrà agradablement és la gran quantitat de rellotges de sol que hi ha a les façanes: pintats, de ceràmica, de marmolina, a l’oli. N’hi ha d’antics, però també n’hi ha de moderns. I pot semblar paradoxal parlar de rellotges de sol quan en ple segle XXI la nostra vida està totalment condicionada pel temps. Tanmateix, els rellotges segueixen aquí, immutables, esperant a que un de nosaltres aixequi la mirada cap a una façana.
Així doncs, continuant amb les Jornades Europees de Patrimoni, el dissabte 17 i diumenge 18 van tenir lloc dues activitats obertes a especialistes i públic en general relacionades amb l'art de fer rellotges de sol.

Dissabte el públic assitent va poder observar i gaudir de les explicacions sobre el procés de restauració del rellotge de tarda de l'església de la Santa Creu. Acte seguit es va anar a Can Serraclara, actual restaurant de Can Rin. El rellotge de sol que es pot veure al capcer de la façana principal seria obra de l'artista Salvador Dalí. Els assitents van poder escoltar els resultats del treball de recerca realitzats a partir de la iconografia i la història de la família. 

Finalment, el grup es va adreçar a la Col·lecció de rellotges de sol de l'Andreu Majó. Es tracta de la col·lecció més important a nivell europeu de quadrants de tota mena, en ceràmica, anells, equatorials, de pastor, polièdrics. També destaca una important col·lecció de rellotges realitzats en cartró, cartulina i paper, des quals en destaquem un d'esfèric amb el que l'any 2001,  l'Andreu Majó, va obtenir una menció honorífica en el Concurs de Gnomònica Internacional organitzat pel "Centro Studi e Ricerche Serafino Zani" a  Breszia (Itàlia).

Diumenge al matí es va fer una ruta guiada on els assistents van poder observar una quinzena de rellotges de sol.

Durant els dos dies es va repartir un opuscle i una auca amb les imatges de 24 rellotges i lletra de Ramon Cuèllar i Joan Vilamala.

Des del Museu i la Regidoria de Cultura volem agraïr a tota la gent que ens ha obert les seves portes, que ens ha facilitat informació, i molt especialment als senyors Andreu Majó, Joan Vilamala i Ramon Cuèllar.Foto: Ramon Boadella

Foto: Ramon Boadella

Foto: Ramon BoadellaFoto: L. Bosch - Fons Museu Municipal


Foto: L. Bosch - Fons Museu Municipal

Foto Arxiu: Isabel Majó


Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal


Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal

Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal


Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal

Can Serracant - Can Quintavalle. Foto: L. Bosch - Fons Museu Municipal

Ca l'Ardano. Foto: L. Bosch - Fons Museu Municipal
Rellotge de sol de Ca l'Ardano, realitzat per la Mercè Font l'any 1997.
Fons Museu Municipal
Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal

Rellotge de sol de Can Serraclara realitzat per Salvador Dalí.
Foto: J. Montlló - Fons Museu Municipal