divendres, 13 de gener de 2017

Cabrils ret homenatge a la mèdium i artista cabrilenca, Josefa Tolrà i Abril (1880-1959)Diumenge 8 de gener, el Museu Municipal ha acollit a l’Associació Josefa Tolrà. Coincidint amb la data de naixement de la Pepeta Tolrà Abril, la historiadora, crítica d’art i presidenta de l’Associació, PILAR BONET, ens ha apropat a la figura d’aquesta extraordinària mèdium i artista.

A les 11 del matí, des de la plaça de l’església, gairebé un centenar de persones van adreçar-se al cementiri municipal per un acte d’homenatge pòstum. En primer lloc l'alcaldessa, sra. Lina Morales va obrir els actes protocolaris amb un discurs molt emotiu. Seguidament va intervenir l'Eulàlia Salvador en representació de la família i la secretària de l'Associació, sra. Sandra Martínez va llegir un poema inèdit escrit per la mèdium. L'acte va finalitzar amb la col·locació d'un ram de flors a la tomba on la Pepeta descansa al costat del seu marit en Jaume Lladó.

A les 12 del migdia, al museu, plè a vessar, la historiadora Pilar Bonet va realitzar una retrospectiva  de la vida i obra de la Pepeta. Les intervencions per part del públic van ser nombroses. Es van vendre reproduccions en facsímil d'algunes de les obres de la Josefa Tolrà. Els diners obtinguts serviran per conservar, restaurar i emmarcar l'obra de la mèdium i artista. 

En acabat, a la planta baixa, es va oferir el vermut de l'amistat. Davant les nombroses sol·licituds per conèixer els indrets on va nèixer, viure i morir la Josefa Tolrà, el museu va organitzar una ruta guiada a la qual es van afegir els familiars i bona part dels assistents. 


Una mica d'història:

Arxiu: www.josefatolra.org
Josefa Tolrà i Abril va néixer el dia 8 de gener de 1880 a Cabrils, en una casa de cos del carrer Sant Salvador. Uns anys més tard anirà a viure a Can Bergai, al Torrent Roig, fins la mort del seu marit. La seva vida va discórrer com la de la majoria de nenes i nens d’aquell poble menut. Després d’anar a escola, entra a treballar a la fàbrica gran, del senyor Ignasi Font. La seva estada a la fàbrica serà de curta durada. Es casa molt jove amb en Jaume Lladó, amb el qual tindran tres fills, en Joan, la Maria i en Pere. Malauradament, perdrà els dos nois; primerament el petit, en Pere, després d’una llarga malaltia i per si el patiment  de la pèrdua d’un fill no els va castigar prou, amb la Guerra Civil, mor l’hereu de la família, en Joan.

La depressió sobrevinguda per la pèrdua dels dos fills serà immensa.  La Pepeta, que ben poc havia trepitjat l’escola, comença a dibuixar i escriure empesa per la comunicació fluídica que establirà amb éssers de llum. És així com, sense haver sortit mai del seu poble natal, comença a omplir llibretes senceres de dibuixos i símbols, de poesia i de ciència, de llocs llunyans i de fets històrics, escrits en llengua castellana, que desconeixia gairebé. Els dibuixos seran cada vegada més sorprenents. Brodarà mantellines d’una bellesa excepcional, guiada per aquesta força fluídica.

Jaume Lladó i Josefa Tolrà
davant de la portalada de Can Bergai.
Arxiu: www.josefatolra.org
La gent del poble, assabentats d’aquest fet, l’anava a veure; alguns d’ells demanaven consell i ella amb la bondat que la caracteritzava, mai va negar ajut a ningú, mai va acceptar diners, perquè només era una mèdium entre els éssers de llum i els homes. Molts d'ells encara recorden que els receptava aigua de la font Sagrera. Va oferir els seus dibuixos a qui li ho demanava; per ella no tenien més importància que la de comunicar-se. No es considerava artista. Quan el seu marit, en Jaumet va morir a Can Bergai, els cosins de Ca l’Arlot van reformar el celler perquè s’hi instal·lés  amb la seva filla. I allí va viure fins que un matí, el 15 d’octubre de 1959, com si dormís, asseguda al balancí de la seva habitació, amb el pot de pa amb llet a la mà, se’n va anar, tal vegada com aquells éssers de llum que ella coneixia tant bé.

El poeta Joan Brossa, el pintor Antoni Tàpies, l’escultor Moisès Villèlia i altres membres del Club 49, com Alexandre Cirici es van interessar en l’obra de la Pepeta Tolrà. També ho feran Magda Bolumar, Maria Dolors Orriols, Manuel Cuyàs o Enric Modolell. Brossa havia visitat varies vegades a la Pepeta. D’ella deia que veia l’aura de les persones i que parlava i dibuixava en estat de trànsit.

El 18 de gener de 1956, els amics de l’Associació Cultural Club 49, organitzen una exposició breu a la Sala Gaspar de Barcelona a partir de 12 dibuixos escollits pel psiquiatra Joan Obiols, sota el títol de Dibujo fuerza fluídica.

L’any 1977, amb motiu de la Festa Major, es fa una exposició de la seva obra a l’entrada de l’ajuntament de Cabrils, abans de la seva rehabilitació. 

L’any 1998, l’Associació per a la cultura i l’Art Contemporani, de Mataró, exposa part de l’obra de la Josefa Tolrà, alguns d’ells propietat del poeta Joan Brossa, que relata la història de la mèdium i artista.

L’any 2011, al Museu Reina Sofia de Madrid en una exposició que porta el nom de “¿La guerra ha terminado? El arte en un mundo dividido, 1945-1968” s’exposen sis dels dibuixos de la Josefa Tolrà, al costat d’artistes de renom internacional com Dubuffet, Fautrier, Michaux o Wols, entre altres.

L’any 2014, a Can Palauet de Mataró, s’inaugura una exposició excepcional, amb el nom de “Josefa Tolrà, Dibujo, fuerza fluídica”, de la mà de la Comissaria Pilar Bonet. També es presenta un catàleg on s’analitza per primera vegada l’obra d’aquesta cabrilenca.

Per més informació: 

AROLA, R.; BASSAS, A.; BONET, D.; GONZÀLEZ, M. J.: GRANDAS, T.; GUERRERO, M. HORTA, G.; MARTÍNEZ, S.; MONTLLEÓ, D.; OBIOLS, J.; SALVADOR, E.; SANTAMARIA, D.. (2014). Josefa Tolrà. Mèdium i artista. Ed. ACM i Ajuntament de Mataró. Direcció de Cultura (català, espanyol i anglès).

www.josefatolra.orgReportatge fotogràfic:11del matí: Homenatge al Cementiri Municipal

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló 
Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. MontllóHomenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

Homenatge al Cementiri Muncipal. Fotografia, J. Montlló

12 del migdia: Conferència "Només quan dibuixo em sento en pau". Josefa Tolrà Abril (1880 - 1959).

La historia d'art i Presidenta la l'Associació Josefa Tolrà durant la seva intervenció. Fotografia: J. Montlló

Fotografia: J. Montlló

Fotografia: J. Montlló

Fotografia: J. Montlló

Fotografia: J. Montlló
Davant les nombroses sol·licituds per conèixer el lloc on va nèixer, viure i morir la Pepeta, el museu va organitzar una ruta guiada a la qual es van afegir els familiars i bona part dels assistents. 

Carrer de Sant Salvador, aquí va néixer i viure la Pepeta Tolrà. Fotografia: Xavier Fazio

Carrer de Sant Salvador, aquí va néixer i viure la Pepeta Tolrà. Fotografia: Xavier Fazio


Ca l'Arlot. Foto: L. Bosch

Ca l'Arlot. Foto: L. Bosch

Can Bergai al torrent Roig, on va viure amb el seu marit, en Jaumet i els seus fills. Foto arxiu: MMC