dijous, 19 de gener de 2017

El cadirat gòtic de la basílica de Santa Maria del Mar i l'església de la Santa Creu de Cabrils. Història d'una peça recuperada.Conferenciant: DR. JOAQUIM GRAUPERA GRAUPERA
Dia: Dissabte 28 de gener a les 7 de vespre
Lloc: Museu Municipal – carrer de Santa Creu, núm. 5, 08348 Cabrils


Crònica:


Fons Salvany  (SaP – 289-08 (1916).
Biblioteca de Catalunya
A partir d’una sèrie de fotografies de principis del segle XX, realitzades l’any 1908 i conservades a l’Arxiu Mas, dipositat a l’Institut Amatller -  (negatiu b/n). (16b) Número de clixé: B-1560 i 1540 Any: 1908) -,  i a la Biblioteca de Catalunya – C. Fons Salvany (SaP – 289-08 (1916), es van identificar uns plafons de fusta amb relleus gòtics inèdits que l’any 1918 es conservaven en el cor de l’església de la Santa Creu de Cabrils. En aparença, semblaven mampares laterals d’una càtedra o d’un banc de cor gòtic. Aquestes mampares, es van cremar l’any 1936 al mig de la plaça de l’Església juntament amb la resta del mobiliari litúrgic (a excepció dels bancs i l’orgue).

Semblava estrany que una església acabada de construir i la seva predecessora, la capella de la Santa Creu, construïda també al mateix indret, tinguessin una importància litúrgica i econòmica rellevant per posseir  una peça d’aquesta qualitat. Per tant, d’algun lloc hauria vingut, però d’on? i, per què?

Fons MMC
Josep Samon, que està treballant en la catalogació d'una part de l’Arxiu Patrimonial de la família Tolrà, ens ha permès descobrir una branca lateral de la família, originària del mas Tolrà de Cabrils, on una sèrie d’anotacions permeten confirmar l’origen importat de les peces.

La documentació consultada ens confirma que el dia 2 de maig de l’any 1779, Francesc Tolrà i Lledó, sombrerer , establert al barri de la Rivera de Barcelona   va aprofitar que a la Basílica de Santa Maria de Barcelona, s’estava desmuntant el cadirat gòtic de la primera meitat del segle XV,  per adquirir-ne una part.
Gràcies a la descoberta d’aquesta informació, se sap doncs que en el moment de la demolició, una part dels seients del cor va ser venuda a particulars. És aquí on apareix el nom de Francesc Tolrà i Lledó
El text diu  que va comprar “(...) nou cadires belles del cor de Santa Maria de Barcelona, per al cor de Santa Creu de Cabrils” (...) que van costar 27 lliures. Per altra banda, en la documentació conservada a l’Arxiu de Santa Maria del Mar, se sap que els constructors del cadirat van ser Francesc Gener, Llorenç Reixac, Antoni Claperós, Macià Bonafè i Enric de Birbar de Lovaina o de Bravant.

Fins la troballa d’aquesta documentació, es creia que el cadirat gòtic havia desaparegut totalment entre la seva demolició i els fets ocorreguts el juliol del 1936 que comportaren la crema de la major part del mobiliari litúrgic de la Basílica.

Així doncs, una descoberta excepcional, que torna a fer parlar una vegada més de Cabrils. 

El Doctor Joaquim Graupera, es va desplaçar in situ, a la Basílica de Santa Maria per intentar esbrinar alguna dada més i la seva sorpresa va ser quan va anar localitzant part d’aquest cadirat, desmembrat i repartit en les diverses capelles laterals de la basílica, amb un total d’11 seients del cor baix i 3 seients pertanyents al cor alt.


Restes del cadirat gòtic que encara es poden veure a la basílica de Santa 
Maria de Barcelona. Foto cedida pel Dr. Joaquim Graupera.


Foto: Xavier Fazio
Foto: Xavier Fazio


Foto: Xavier Fazio

Foto: Xavier Fazio
Foto: Xavier Fazio


Foto: Xavier Fazio

 Foto: Xavier Fazio