divendres, 7 d’abril de 2017

Del Mas Rafart de Cabrils al castell de Can Jaumar, a la XI Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme.El dia 6 de maig, el Centre d’Estudis Vilassarencs, organitza la XIa Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, que tindrà lloc a la Sala Roser Carrau, a l’Espai Cultural de Can Bisa.

En finalitzar les comunicacions, pels volts de les 5 de la tarda, es farà una visita comentada pel nucli antic de Vilassar de Mar, Can Bassa, Sitges i la Torre d’en Nadal. El punt de trobada és la plaça de l’església; és gratuïta i oberta a tothom qui hi vulgui assistir.

Amb el tema “Desenvolupament Urbanístic dels pobles del Maresme”, historiadors de tota la comarca presenten les seves comunicacions en relació a l’urbanisme dels nuclis poblats del Maresme, els eixamples i ampliacions dels nostres pobles i elements arquitectònics concrets com cases, esglésies, fabriques, palaus, castells, així com també de Mestres de cases, arquitectes i enginyers que han deixat una empremta al nostre territori.

La historiadora i arqueòloga, Laura Bosch, gerent del Museu Municipal, presenta dues comunicacions:

La primera d’elles porta el següent títol: Del Mas Rafart de Cabrils al castell de Can Jaumar. La segona comunicació, es presenta conjuntament amb el també historiador i arqueòleg Jordi Montlló : L’urbanisme al servei del capitalisme salvatge. La Cisa (Premià de Dalt). Un estudi de cas.

Resum:
El mas Rafart, ubicat al turó de l’actual Cementiri, està documentat al segle XVI. Però els seus orígens són anteriors. La documentació localitzada per ara és minsa. Sabem que al segle XIX ja pertany a la família De Jaumar, i que l’any 1923 el seu propietari decideix transformar-lo en un castell neomedieval. Qui n’és el seu arquitecte? Enderroc i nova construcció o remodelació? Quins varen ser els motius?

Un cop presentat al Centre d’Estudis Vilassarencs, l’autora presentarà els resultats de la recerca al Museu Municipal de Cabrils, on esperem hi assistireu nombrosos.