dimecres, 12 d’abril de 2017

El museu recomana: Art des de l'altre costat. Josefa Tolrà i Julia Aguilar

Foto Arxiu: Martí Artalejo

Les Bernardes, la casa de cultura del Gironès, va inaugurar divendres passat una exposició inèdita que parteix de tres projectes artístics de quatre artistes diferents. Es tracta del pintor Rafael Fuster, del fotògraf Pablo Sola i de les mèdiums Josefa Tolrà i Julia Aguilar. L’exposició, comissariada per Laura Cornejo i Pere Parramon, es podrà visitar fins al proper 26 de maig, a les sales expositives de Les Bernardes, a Salt.

Pablo Sola presenta «Empire of Dirt», Rafael Fuster «Le Louvre», i pel que fa a Josefa Tolrà (1880–1959) i Julia Aguilar (1899–1979), Pilar Bonet ha estat l’encarregada d’articular els discursos artístics d’ambdues en una única exposició. La mostra vol ser un viatge des del cos físic més sensual fins al treball a partir de l’espiritualitat —i l’espiritisme—, passant per l’estat intermedi entre allò que es toca i allò que no, el món dels reflexos i les ombres.

Obra de Josefa Tolrà.
Fons Associació Josefa Tolrà
D'elles, Pilar Bonet diu: «Dues dones que mai no es van creuar, dues vides diferents però properes en l’experiència del sobrenatural, del dolor i l’energia del renéixer: Josefa i Julia. Protagonistes d’una extraordinària història de creació gràfica i literària germinada en l’automatisme mental i una capacitat visionària més enllà del pensament conscient i el món físic.» 

Durant la presentació, Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, seguint amb la idea que guia el cicle expositiu, va explicar «que per a l’ens supramunicipal aquesta proposta és un espai d’oportunitats que ofereix una experiència artística que inclou qualitat estètica i pensament crític contemporani».

A la inauguració també hi van assistir Robert Fàbregas, director de la casa de cultura Les Bernardes; Maria Mercè Roca, consellera de Cultura del Consell Comarcal del Gironès; Eva Rigau, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Salt; Pere Parramon i Laura Cornejo, comissaris, i Pilar Bonet, artista.

L'exposició romandrà oberta fins el dia 7 de maig


Obra de Julia Aguilar.