divendres, 7 de juliol de 2017

El museu recomana: Mataró Potatoes. El temps de la patata al Maresme.L’exposició Mataró Potatoes. El temps de la patata al Maresme és una aproximació documental als llunyans anys en què la comarca del Maresme fou pionera en la producció i exportació del tubercle més popular del regne vegetal. 
La mostra permet copsar com els nostres avantpassats van transformar el sòl sorrenc de sauló de les planures del Maresme en grans extensions de regadiu. La modernització del camp amb la incorporació de l’electricitat pel bombeig de l’aigua freàtica i l’organització de la pagesia en sindicats i federacions com la FSAL van permetre en el decurs del segle XX que la patata primerenca, la famosa Royal Kidney, arribés als mercats europeus molt abans que els seus principals competidors. L’èxit de cada campanya a part dels condicionants atmosfèrics depenia de l’organització de l’exportació, neteja, pesatge, empaquetatge, i transports. La mostra ofereix un recull de documents i d’imatges que pretenen endinsar-nos en els aspectes relacionats tant amb el cultiu com l’organització de l’exportació i venda.
La mostra ha estat organitzada per l’Arxiu Comarcal del Maresme per donar a conèixer sobretot el ric patrimoni documental dels fons històrics de les cambres agràries de la comarca i ha comptat amb la col·laboració amb la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Mataró i de la Xarxa de productes de la terra.
La prestigiosa cuinera santpolenca, Carme Ruscalleda serà la padrina de l’acte a la qual també assistiran representants de diferents institucions. La presentació es clourà amb un refrigeri amb productes elaborats al Maresme.
L'exposició està pensada en format itinerant, per rememorar un dels cultius i comerç més distintius de la nostra comarca al llarg de gran part del segle XX.
Esperem poder-vos-la portar a Cabrils ben aviat.