dijous, 28 de desembre de 2017

Cicle de conferències: El Nadal al Museu de Cabrils. 13 de gener. El pessebre, la història cap per avall.


Data: 13 de gener 2018

El pessebre, la història cap per avall.


Ahir a les 7 del vespre va tenir lloc la segona xerrada amb imatges  dins del cicle de conferències sobre el Nadal que ens ofereixen membres prestigiosos del col·lectiu d'opinió, recerca i difusió del pessebrisme, El Bou i La Mula, adherit al Centre d'Estudis de Parla Catalana.

El museu va rebre al senyor Albert Dresaire Gaudí, membre fundador del col·lectiu El Bou i la Mula i actual secretari. També participa amb l'Associació de Pessebristes de Mataró. De 1988 a 1991 va ser el secretari de la Federació Catalana de Pessebristes. El sr. Dresaire Gaudí és graduat en informació i documentació per la UOC i Postgrau en Implementació de sistemes de Gestió de Documents electrònics, també per la UOC. És autor de publicacions de temàtica pessebrista, com El pessebre a Mataró. Història d'una tradició viva (Mataró 2004) i coautor amb la Dra. Josefina Roma i Antoni Serés de la revisió crítica del llibre del gran folklorista català,  Joan Amades: El Pessebre (Barcelona 1959), amb fotografies de J. Montlló.
Amb el president del col·lectiu, el Dr. Jordi Montlló, realitzen l'inventari de la col·lecció de figures de pessebre de l'Associació de Pessebristes de Mataró dins del projecte de l'IPEC.
També es autor de llibres i articles d'història local, destacant, La Guerra del Francès a Mataró (1808 - 1814) l'any 1989  juntament amb l'Eloi Beulas.

El senyor Dresaire va oferir  una mirada diferent de la història del pessebre tradicional, tal i com estem acostumats a llegir-la o interpretarla, i va deixar les portes obertes a la reflexió. Una presentació amb imatges molt interessant, fruit de la recerca, que no va deixar a ningú indiferent.

En acabar, la Presidenta de l'Associació Pessebrista Santa Creu de Cabrils, va convidar als assistents a l'altell del Centre Cívic La Fàbrica on es troben exposats els diorames que realitzen els associats des de fa quatre anys. 
Laura Bosch, presentant  al conferenciant del col·lectiu de recerca, el Bou i la Mula,
senyor Albert Dresaire Gaudí. Foto: Jordi Montlló. 
Senyor Albert Dresaire, durant la seva intervenció. Foto: J. Montlló
Senyor Albert Dresaire, durant la seva intervenció. Foto: J. Montlló

                           Senyor Albert Dresaire, durant la seva intervenció. Foto: J. Montlló


Senyor Albert Dresaire, durant la seva intervenció. Foto: J. Montlló