diumenge, 4 de febrer de 2018

Cicle de conferències: El Nadal al Museu de Cabrils. 3 de febrer. Mare de Déu de la Candelera, segon dia de febrer; Sant Blai a tres, endivina quin mes és?
Dissabte, dia 3 de febrer, Sant Blai, el museu va presentar la darrera de les conferències, protagonitzada per la Dra. Josefina Roma que tanca el cicle nadalenc. 

La Dra. Roma, és professora jubilada honorària d'Antropologia de la Universitat de Barcelona. Va estudiar Història a la Universitat de Barcelona i Antropologia a Madrid.
Ha treballat al Museu d'Antropologia de Madrid, l'Etnològic de Barcelona i el Museu Folch de Barceona.
S'ha especialitzat en Cultura Popular, Mitologia i Religió Popular. També en Etnomusicologia i Patrimoni Immaterial, i la Festa com a Patrimoni.
Sòcia fundadora de l'Institut Català d'Antropologia i l'Institut Aragonès d'Antropologia i també membre fundador del Col·lectiu de Recerca El Bou i la Mula.
La seva recerca actual abasta també l'obra dels flokloristes Serra i Pagès, Sara Llorens i Batista i Roca.

La seva conferència va estar centrada en els rituals del pas de difunt a avantpassat, dins del calendari festiu anual.
Va posar de relleu la tradició de la utilització de les candeles i la seva relació amb la festa de la llum. Un fet molt interessant va ser remuntar a la tradició en el món romà, on s'oferien candeles enceses amb motiu de foragitar les malalties de l'hivern. La tradició evidentment es va cristianitzar i continua perdurant als nostres dies. 

La clausura del cicle nadalenc va anar de la mà del Dr. Jordi Montlló, president del Col·lectiu de Recerca El Bou i la Mula. 

Per tal d'accedir al contingut d'aquesta conferència, us  pengem l'enllaç. 


La Dra. Josefina Roma durant la conferència. Foto. L. Bosch

Foto: L. Bosch

Foto: L. Bosch

Foto: L. Bosch

Foto: L. Bosch

Foto: L. Bosch