dimarts, 27 de novembre de 2018

8 de desembre 2018: Inauguració de l'exposició «Els pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició»
Inauguració exposició:

“Els pessebres excursionistes del Maresme:
mig segle de tradició”


El Museu de Cabrils acull una exposició que documenta i analitza les pujades de pessebres a llocs emblemàtics que es fan al Maresme durant l’època nadalenca. Es tracta d’una activitat tradicional organitzada per entitats heterogènies, amb una finalitat més lúdica i festiva que devocional, però que serveix de punt de trobada participativa i de vinculació identitària a nivell local. És el fruit d’una recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i subvencionada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Ramon Muntaner.


La Comarca del Maresme s'estén des de la Serralada Litoral fins a la mar, i des de Montgat fins a la Tordera, amb una extensió de 399 km2 i 431.500 habitants. En aquest territori hi conviuen dos parcs que es comparteixen amb la comarca veïna del Vallès oriental: El Parc Natural de la Serralada litoral i el Parc Natural del Montnegre - El Corredor.

La recerca documenta i analitza els orígens, l’evolució, la situació actual i el futur, de les plantades de pessebres a muntanyes, ermites i paratges naturals, al Maresme, com a part d’un projecte més ampli que abasta tota la geografia catalana.

No hi ha cap estudi semblant on es conjuguen dues tradicions tan ben arrelades a Catalunya com l’excursionisme i el pessebrisme.

Però més enllà de l’anècdota informativa, es vol analitzar les motivacions, la tipologia de participants, les entitats vinculades, l’organització i el desenvolupament de l’activitat i les seves característiques i les diferències entre elles, els conflictes i com afecta el canvi en el context social i l’evolució dels simbolismes religiosos en una societat cada cop més laïcitzada, mercantil i individual.

L’exposició és resultat d’aquesta recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i dirigida pel doctor en antropologia social Jordi Montlló, i vol fer arribar al públic del Maresme les seves conclusions, d’una manera festiva i lúdica.

Més informació: Jordi Montlló Bolart, President del Col·lectiu El Bou i la Mula (tel. 676 259 583) i Laura Bosch, directora del museu (tel. 646 627 814) i comissaris de l’exposició.

Inauguració: 8 de desembre de 2018  Hora: 19.00 h

Lloc: Museu municipal de Cabrils (Can Ventura del Vi, carrer de la santa Creu, 5)

Hi assistiran: Il.lma. Alcaldessa Sra. Lina Morales i el Sr. Joaquim Arnó, President del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme
Horari de visites de l’exposició:
Diumenges d’11.00 a 13.30h des del 8 de desembre de 2018 fins el 3 de febrer de 2019.
Dimecres de 17.00 a 19.00h i concertades per a grups